Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Δύο φορές ακόμη στο παρελθόν, κυβερνήσεις στη Σλοβενία έχασαν την εμπιστοσύνη της βουλής: το 1992 η κυβέρνηση του Λόιζε Πέτερλε και το 2000 η κυβέρνηση του Γιάνεζ Ντνόβσεκ. Ωστόσο, και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπήρξε πρόταση για εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος ανέλαβε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Αυτή τη φορά, όμως, κανένα από τα κόμματα (απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 10 βουλευτών), αλλά ούτε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Σλοβενίας δεν κατέθεσαν σχετική πρόταση, στο πλαίσιο της προθεσμίας που είχε δοθεί κι έτσι ο κ. Τουρκ αποφάσισε να προχωρήσει σε διάλυση του κοινοβουλίου, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Οκτωβρίου, καθώς και σε προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη των εκλογών, θα πρέπει, μέσα σε δύο μήνες, να συγκροτηθεί το νέο κοινοβούλιο. Το νωρίτερο δε που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, μετά την προκήρυξή τους, είναι 40 ημέρες.
Η θητεία των απερχόμενων βουλευτών ολοκληρώνεται με τη συγκρότηση του νέου σώματος, σε διάστημα το πολύ 20 ημερών από την εκλογή των μελών του κοινοβουλίου. Ωστόσο, οι απερχόμενοι βουλευτές έχουν περιορισμένες εξουσίες έως τότε.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής Ντούσαν Βούτσκο δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. "Σε ό,τι αφορά την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, δεν υπάρχουν εμπόδια. Είμαστε έτοιμοι και τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά", είπε χαρακτηριστικά.
Τα πολιτικά κόμματα, ομάδες, αλλά και μεμονωμένα άτομα, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη "μάχη" για μία από τις 90 θέσεις του σλοβενικού κοινοβουλίου, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών για την υποβολή των ψηφοδελτίων τους, αμέσως μόλις ξεκινήσει η προεκλογική διαδικασία.
Τα ψηφοδέλτια μπορούν να συγκροτηθούν από κάποιο πολιτικό κόμμα ή από έναν αριθμό κομμάτων ή από μια ομάδα ψηφοφόρων. Τα πολιτικά κόμματα μπορούν να έχουν υποψήφιους και στις οχτώ εκλογικές περιφέρειες, εάν το ψηφοδέλτιό τους έχει τη στήριξη τουλάχιστον τριών απερχόμενων βουλευτών ή τουλάχιστον 50 ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Μέχρι στιγμής, μόνο μια τέτοια πολιτική ομάδα έχει ανακοινώσει τους υποψηφίους της- πρόκειται για ένα κίνημα που φέρει την ονομασία "Για τη Σλοβενία", στο οποίο πρωτοστατεί μια ομάδα δημάρχων, που δεν είναι μέλη κάποιου πολιτικού κόμματος.
Στο μεταξύ, το νεοσυσταθέν "Κίνημα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Σλοβενίας", με επικεφαλής των πρώην συνήγορο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ματίαζ Χάνκεζ και τον Μάντσα Κοσίρ, έναν συνταξιούχο καθηγητή δημοσιογραφίας, θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα.
Οι 90 έδρες της βουλής στις φετινές εκλογές θα κατανεμηθούν βάσει ενός ποσοστιαίου συστήματος αντιπροσώπευσης, με μόνη εξαίρεση δύο έδρες- μία για την ιταλική και μία για την ουγγρική μειονότητα, που κατανέμονται στη βάση ενός πλειοψηφικού συστήματος.
Μάλιστα, οι υποψήφιοι για τις δύο αυτές έδρες θα πρέπει να έχουν τη στήριξη τουλάχιστον 30 μελών της μειονότητας, τα οποία έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι υπόλοιποι 88 βουλευτές εκλέγονται στις οχτώ εκλογικές περιφέρειες, που χωρίζονται σε συνολικά 11 εκλογικά διαμερίσματα.
Αυτή θα είναι και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η αναλογία ανδρών/γυναικών, με τις τελευταίες να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 35% του συνόλου των υποψηφίων κάθε κόμματος.
Η υποβολή του καταλόγου με τους υποψήφιους κάθε κόμματος είναι δυνατή έως και 25 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Στη συνέχεια, οι εκλογικές επιτροπές θα κληθούν να εξετάσουν τις υποψηφιότητες και είτε να τις εγκρίνουν είτε να τις απορρίψουν.
Η δε προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει επίσημα 30 ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 4 Νοεμβρίου, ενώ 24 ώρες προτού στηθούν οι κάλπες ισχύει η προεκλογική σιγή.