Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι Κεντροαριστερές πολιτικές ομάδες απείχαν ή καταψήφισαν ορισμένα τμήματα του νομοθετικού πακέτου, εκφράζοντας το φόβο ότι το πακέτο αυτό εστιάζει υπερβολικά στο ζήτημα της διόρθωσης των δημοσιονομικών και δεν δίνει το απαραίτητο βάρος στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Αντίθετα, για το τμήμα εκείνο του νομοθετικού πακέτου που αφορά στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία, καθώς οι Κεντροαριστερές ομάδες θεώρησαν ότι επετεύχθη η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών και οικονομικών επιταγών.
Με τα νέα νομοθετήματα το Ευρωκοινοβούλιο αποκτά, πλέον, το δικαίωμα, να καλεί προς ακρόαση τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών που έχουν λάβει σχετικές προειδοποιήσεις.
Με τους κανόνες που συμφωνήθηκαν, οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει το ενδεχόμενο, χώρες, όπως η Γερμανία, ή η Ολλανδία, να αποτελούν αιτία της αστάθειας και να ζητά από αυτές τη λήψη διορθωτικών μέτρων.
Το νέο πακέτο των έξι νομοθετημάτων για την οικονομική διακυβέρνηση ενισχύει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των ελλειμμάτων και του χρέους.
Υποχρεώνει δε τους φορείς χάραξης πολιτικής να ενεργήσουν άμεσα, για την αποκατάσταση των οικονομιών τους, όταν αυτές απειλούνται από μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπως είναι οι "φούσκες" στην αγορά ακινήτων, ή η απώλεια της ανταγωνιστικότητας.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι αυτό θα γίνεται μέσω προληπτικών δράσεων, με τη μορφή προειδοποιήσεων και διορθωτικών ενεργειών, με τη μορφή κυρώσεων.
Η δέσμη μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση θα βελτιώσει, επίσης, την ποιότητα και την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χάραξη ορθών δημοσιονομικών πολιτικών, εξασφαλίζοντας την ανεξάρτητη συλλογή τους.
Συνοπτικά, το νομοθετικό πακέτο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βελτιώσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα και να αυξήσει τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.