Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο οίκος αναφέρεται και στην καθυστερημένη εκταμίευση της έκτης δόσης κάτι που συνδέει με τις καθυστερήσεις σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με την Goldman Sachs αν οι διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης κατέρρεαν η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια ξαφνική προσαρμογή: Η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε έλλειψη ρευστού ύψους 3-4% του ΑΕΠ και θα έκλεινε τις στρόφιγγες για κάθε παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Μια πιο γρήγορα τρέχει σε τραπεζικές καταθέσεις Η δε κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα θα θύμιζε την Αργεντινή το 2001. Ο οίκος αναφέρει πως η βέλτιστη λύση παραμένει και για τις δύο πλευρές η συνεργασία για να επαναφέρουν τη δυναμική των δημοσιονομικών μεγεθών υπό έλεγχο.
«Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα ύψους 109 δισ. ευρώ θα περάσει», σημειώνει η Goldman Sachs.
Τέλος, αναφερόμενος στο πολύ μεγάλο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη ο οίκος σημειώνει πως η εν λόγω συναλλαγή είναι ευνοϊκή για τους κατόχους ομολογιών, καθώς περιλαμβάνει εγγυήσεις από την Ευρωζώνη και προνομιακή μεταχείριση της λογιστικής απεικονίσεις της συναλλαγής.
Δεδομένων των σημερινών συνθηκών η Goldman Sachs σημειώνει πως η ελληνική συναλλαγή θα πρέπει να συμπληρωθεί με επιθετική εξαγορά του υπολοίπου μέρους του χρέους μέσω της ΕΚΤ ή με την επέκταση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ κατά 20 δισ. ευρώ. Ώστε να εξασφαλισθεί πως ο στόχος για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ξεπεράσει το 90%.