Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αισιοδοξία για στήριξη της Ελλάδας από ΕΕ και ΗΠΑ από τις δηλώσεις Γιούνκερ και Γκάιτνερ για ισχυρή και συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Συνέντευξη τύπου στα πλαίσια του κρίσιμο Ecofin για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης παραχώρησαν λίγο πριν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν,ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισε και ο επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling.
«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», είπε o Zαν Κλοντ Γιούνγκερ και σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πίστη και δέσμευση στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».
Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, είπε ότι υπήρξε πρόοδος και προσέθεσε ότι αυτές θα δοθούν στην κατάλληλη τιμή.
Ο κ. Γιούνκερ χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
«Εμείς (οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ο Τ. Γκάιτνερ) δεσμευόμαστε σε μια ισχυρή και συντονισμένη διεθνή απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις (κρατικό χρέος και δημοσιονομική βιωσιμότητα). Λαμβάνουμε ισχυρές δράσεις για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την στήριξη της ανάπτυξης», είπε.
«Η δημοσιονομική σύγκλιση παραμένει η βασική προτεραιότητα για την Ευρωζώνη. Αναφορικά με την χρηματοοικονομική αναταραχή, επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν από τους ηγέτες των χωρών την 21η Ιουλίου» υπογράμμισε.
«Συμφωνήσαμε για τις λεπτομέρειες της τιμολόγησης των μελλοντικών δανείων του EFSF, η οποία θα περιοριστεί στο κόστος χρηματοδότησης συν το λειτουργικό κόστος του EFSF», προσέθεσε.
Ο κ. Γιούνκερ δεν είπε τι συζητήθηκε με τον κ. Γκάιτνερ, λέγοντας ότι «δεν θα ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους μου να σχολιάσω από μια άτυπη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Οικονομικών. Δεν συζητάμε για την επέκταση ή αύξηση του EFSF με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης».
Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν είπε από την πλευρά του ότι μετά τη διακοπή 10 ημερών η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα.
Προσδοκούμε την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και τόνισε ότι χρειάζεται να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και την επιμονή της κυβέρνησης προς αυτό το στόχο.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ισχυρή της δέσμευση να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε.
Για την 6η δόση ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η καταβολή της θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Εάν επιτεχθούν οι στόχοι, τότε τεχνικά θα έχουμε όλες τις πιθανότητες να λάβουμε αποφάσεις στις αρχές Οκτωβρίου ώστε να γίνει η εκταμίευση για την Ελλάδα πριν τα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε.
Σε συγκεκριμένη ημερομηνία αναφέρθηκε όμως η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.
Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται στις 14 Οκτωβρίου είπε, αφού ανέφερε ότι η απόφαση για την έγκριση καταβολής της θα γίνει στις αρχές του ίδιου μήνα.
Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και πάλι στα σχέδια για παρουσίαση μελέτης σχετικά με το ευρωομόλογο, η οποία αναμένεται εντός του φθινοπώρου, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της μελέτης θα προϋποθέτουν την ενίσχυση της δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.
Για το θέμα των εγγυήσεων, επανέλαβε αυτά που είπε ο κ. Γιούνκερ ότι υπήρξε πρόοδος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα αυτό το ζήτημα θα βγει από την ατζέντα της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε για μία ακόμη φορά να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ για την Ελλάδα είπε ότι θα πρέπει να υλοποιήσει στο ακέραιο τους στόχους της και να μην αποκλίνει της προσπάθειας της να ευθυγραμίσει τα δημόσια οικονομικά της με τις άλλες χώρες του ευρώ.
«Όσον αφορά την τωρινή κατάσταση, εστιάζουμε την προσοχή όλων των συμμετεχόντων του Εurogroup στο ότι είναι απαραίτητο όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά, να εφαρμοστούν πλήρως, ολοκληρωμένα και άμεσα, όπως έχουν υποσχεθεί όλοι οι ηγέτες των χωρών και των κυβερνήσεων» είπε.
«Όλες οι χώρες (πρέπει) κατά τη γνώμη μας να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις και να πείσουν τους επενδυτές και αυτούς που αποταμιεύουν και τα νοικοκυριά ότι είμαστε φερέγγυοι (και) να εμπνέουν εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ είπε από την πλευρά του ότι «όταν καθοριστούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, φυσικά και θα εμπλακεί το EFSF σε αυτό το πρόγραμμα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το EFSF θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους απαραίτητους πόρους».
Γκάιτνερ: Η Ευρώπη πρέπει να θέλει να σταματήσει την κρίση
Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα ο υπ.Οικ. των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ ανέφερε πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να χαλιναγωγήσουν την κρίση χρέους».
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.
Ο κ. Γκάιτνερ είπε επίσης ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να επιλέξει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.
Ο Αμερικανός υπουργός προέτρεψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, αλλά δεν έκανε, όπως αναμενόταν, κάποια αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.
Το πρόγραμμα Term Asset-Backed Securities Loan Facility) συστάθηκε από την Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 για να τονώσει την «παγωμένη» αγορά εγγυημένων αξιογράφων (asset-backed securities-ABS).
Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».
«Μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».
Ορισμένοι αναλυτές προτείνου ως καλύτερη λύση από την αύξηση των κεφαλαίων τη μόχλευση του EFSF, ώστε τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τμήματος των πιθανών ζημιών στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη δύναμη πυρός απ΄ότι να αγοράζει απλώς τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με τα λεφτά στο χέρι.
Ένα από τα τα κυριότερα προβλήματα, όμως, αυτής της λύσης, είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πιέσεις στις χώρες με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» όπως η Γαλλία και μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με νέες υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη.
Τι δήλωσε ο κ.Βενιζέλος
Τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. του Ιουλίου για την Ελλάδα, τόνισε ο κ.Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Όπως δήλωσε ο κ.Βενιζέλος:
«Στο Eurogroup έγινε μια μακρά και δύσκολη συζήτηση. Κοινή θέση της Ευρωζώνης είναι πως πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Αυτό είναι ζωτικό για την Ελλάδα. Το διεθνές περιβάλλον τροφοδοτεί την αβεβαιότητα κι αυτή επηρεάζει την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωζώνης και την απόδοση των πολιτικών μας στην Ελλάδα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει.
Ενημέρωσα το Eurogroup για τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε ήδη η ελληνική Κυβέρνηση, κυρίως για την απόφασή μας να εκπληρώσουμε όλους τους στόχους μας, να πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και του 2012, να φτάσουμε το ταχύτερο σε πρωτογενές πλεόνασμα για να θωρακίσουμε τη χώρα μας.
Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα που ξεκινά από τα ίδια τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Γι αυτό έχουν καθοριστική σημασία οι διαρθρωτικές αλλαγές: η μείωση του δημόσιου τομέα και των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Όλα αυτά είναι θεμελιώδη στοιχεία του προγράμματος. Είναι αυτά που πρέπει να κάνει και θα κάνει η χώρα μας.
Φήμες, διαρροές και σχόλια που θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, είναι βλαπτικές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά, για τη διεθνή οικονομία. Αυτό τόνισε και ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προχωρούν στην κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους. Προχωρούμε κανονικά στο PSI. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας, μέσα σε ένα ολισθηρό διεθνές περιβάλλον που δεν κινείται πάντα ορθολογικά και συστημικά.
Μόνον έτσι προστατεύουμε τα εισοδήματα, τις περιουσίες και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Άλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να παίζουν με τη φωτιά. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά τώρα, αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της Ευρωζώνης.
Δεν συγχωρείται ούτε άγνοια κινδύνου, ούτε συγκυριακή, μικροκομματική ή προσωπική θεώρηση των πραγμάτων.
Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο η σωτηρία των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας για τα οποία μόχθησαν γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων.
Μέρκελ: "Τα πάντα για το ευρώ"
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον του ευρώ», δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ από την Πολωνία.
Σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στην Ευρώπη, μεσοπρόθεσμα, στα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις.
«Το ευρώ πρέπει να παραμείνει σταθερό. Οτιδήποτε παρεκκλίνει από τον στόχο αυτό πρέπει να αφεθεί κατά μέρος», σημείωσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε για ακόμα μία φορά την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη επωφελείται από την αναπτυξιακή μηχανή της Γερμανίας. Ειδικότερα, ανέφερε πως «η Γερμανία πρέπει να προστατέψει τις υπόλοιπες χώρες από την μετάδοση της κρίσης χρέους».
στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet και τον επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling.