Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Επιπλέον μόνο το 40% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν κρίνει ότι το ευρώ ήταν (για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης) ή θα είναι (για τις υπόλοιπες) ένα καλό πράγμα για την οικονομία της χώρας του. Το 53% έχει αντίθετη άποψη.
Η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα στην οποία το ευρώ αντιμετωπίζεται θετικά από πλειοψηφία 55%, ενώ οι γνώμες είναι μοιρασμένες στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και αρνητικές στη Γαλλία (54%) και την Πορτογαλία (58%). Η δημοσκόπηση αυτή δεν έγινε και στην Ελλάδα.
Επίσης η πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έγινε η δημοσκόπηση, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Γερμανία, δεν θέλει η ΕΕ να έχει επιπλέον εξουσία στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της χώρας της.
Ωστόσο το 60% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας του σε ένα ταμείο που θα βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.
Η ετήσια δημοσκόπηση Transatlantic Trends (Διατλαντικές Τάσεις) γίνεται από το 2002 από το GMF, αμερικανικό ινστιτούτο προώθησης των διατλαντικών σχέσεων. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του GMF από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων TNS Opinion από τις 25 Μαΐου ως τις 17 Ιουνίου σε δώδεκα χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ και την Τουρκία(www.transatlantictrends.org).
Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ και ότι είναι στην πλειοψηφία τους επικριτικοί απέναντι στις ΗΠΑ.
Ένας στους δύο Τούρκους, ποσοστό 48%, πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θα ήταν ένα καλό πράγμα. Το ποσοστό αυτό είναι 10 μονάδες υψηλότερο από πέρυσι, όμως απέχει πολύ από το 73% που ήταν το 2004.
Για το ίδιο θέμα, οι Ευρωπαίοι κρίνουν σε ποσοστό 39% ότι μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ήταν "ούτε καλό ούτε κακό" πράγμα, σε ποσοστό 29% ότι θα ήταν κακό και σε ποσοστό 26% καλό.
Η έρευνα αυτή δείχνει επίσης μεγάλη διαφορά απόψεων στην Ευρώπη όσον αφορά την τουρκική υποψηφιότητα. Την ώρα που το 48% των Ρουμάνων τάσσεται υπέρ, το 45% των Γάλλων και το 40% των Γερμανών παρουσιάζεται ως το πιο επικριτικό σε κάτι τέτοιο. Οι αποκλίσεις αυτές συναντώνται, ορισμένες φορές και ενισχυμένες, στις υπόλοιπες απαντήσεις που αφορούν τον πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο που θα είχε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η δημοσκόπηση αυτή αντανακλά εξάλλου τις εντάσεις που καταγράφηκαν φέτος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, τις συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Περίπου το 62% των Τούρκων που ερωτήθηκαν έχει αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ το 42% των Αμερικανών (έναντι ποσοστού 50% πέρυσι) έχει καλή άποψη για την Τουρκία.
Στο διπλωματικό επίπεδο, μια σχετική πλειοψηφία των Τούρκων (27%)πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργεί μόνη της. Ένας ερωτηθείς στους πέντε θα ήθελε προσέγγιση της Τουρκίας με τη Μέση Ανατολή, ενώ η ίδια αναλογία επιθυμεί προσέγγιση με την ΕΕ στον τομέα των Εξωτερικών Υποθέσεων.
Εξάλλου η πλειοψηφία των Τούρκων κρίνει τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής πιο σημαντικές από την ΕΕ για την οικονομία της Τουρκίας (43%) και την ασφάλειά της (42%).
Η δημοσκόπηση αυτή, η οποία αφορά επίσης θέματα γεωπολιτικής, έδειξε ακόμη ότι πλειοψηφία των Αμερικανών (51%) θεωρεί ότι η Ασία είναι εφεξής πιο σημαντική για τη χώρα τους από την Ευρώπη (38%). Επίσης έδειξε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν την υπεροχή τους στα μάτια των Ευρωπαίων (52%), με εξαίρεση τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τους Σουηδούς.