Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπ.Οικ κ. Σόιμπλε ζήτησε νωρίτερα την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, ενώ ο Ολλανδός υπ.Οικ. πάει παραπέρα ζητώντας θεσμοθέτηση τσάρου-"εφιάλτη" για τους ασώτους της περιφέρειας...
Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ είπε ότι, τόσο από πολιτικής όσο και από νομικής άποψης, δεν υφίσταται θέμα εξόδου ή αποβολής οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη, κάτι που αποτυπώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας.
«Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Φινλανδού Επιτρόπου.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη η Αθήνα «καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό» τις προσδοκίες της Επιτροπής και επεσήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τεχνική επεξεργασία των μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2012 καθώς και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Σημείωσε επίσης ότι επίκειται η επανάληψη των συνομιλιών και πως ο Ολι Ρεν δεν θα εξέφραζε χθες τη βεβαιότητα για επάνοδο του κλιμακίου την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα εάν δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ότι οι διαβουλεύσεις εξελίσσονται με ικανοποιητικό τρόπο.
Σε ότι αφορά την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου επανέλαβε ότι τόσο από τη συμφωνία του Μαϊου του 2010 όσο και από την απόφαση της 21ης Ιουλίου 2011 προβλέπεται η διασύνδεση της χρηματοδότησης από την εκπλήρωση αυστηρών προϋποθέσεων . «Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης εάν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι υποχρεώσεις », κατέληξε ο Α. Αλταφαζ.
Γιούνκερ: "Καμία ευελιξία ως προς τους στόχους"
Οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος είναι συγκεκριμένοι και δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγών, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βλέπει καθυστερήσεις. Οι στόχοι του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας είναι συγκεκριμένοι και δεν μπορεί να υπάρξει καμία ευελιξία, ανέφερε σε συνέντευξη του στην WSJ ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
"Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ευελιξία στους στόχους του ελλείμματος. Οι στόχοι έχουν προσδιοριστεί και θα πρέπει να επιτευχθούν" ανέφερε ο κ.Γιούνκερ
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν με την απαιτούμενη ταχύτητα.
"Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η εκταμίευση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πρέπει να πιάσουν τους στόχους. Έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα δεν κινούνται με την απαιτούμενη ταχύτητα. Δεν υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα" σημείωσε ο κ. Γιούνκερ
Σόιμπλε:"Τηρήστε τις υποχρεώσεις σας για να μείνετε στο ευρώ"
Αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που θα οδηγήσουν σε θετική αποτίμηση από την τρόικα όχι μόνον δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη - έκτη - δόση, αλλά τίθεται εν αμφιβόλλω και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Το Βερολίνο κλιμάκωσε τις πιέσεις προς την Αθήνα, μια ημέρα μετά τις σχετικά ήπιες συστάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να απορροφήσει τα κονδύλια των ευρωπαϊκών ταμείων .
"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή", εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε από το βήμα της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής (Μπούντεσταγκ). Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει τη γερμανική αλληλεγγύη, αλλά η χώρα, όπως είπε, πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, για να υπάρξει θετική αξιολόγηση των ελεγκτών της τρόικας. Για τη σοβαρότητα της κατάστασης παρέπεμψε στην εσπευσμένη αποχώρηση των ελεγκτών ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ από την Αθήνα πριν από μία περίπου εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή εισπράχτηκε πολύ αρνητικά από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία. "Η Ελλάδα θα πάρει βοήθεια, μόνον εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις της", είπε και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας σήμερα στη βουλή.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε ένα ακόμα βήμα χτυπώντας "καμπανάκι" και για τη βοήθεια μέχρι το 2014. "Ενδέχεται να υπάρξουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες και για το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα", είπε στο Μπούντεσταγκ ο κ. Σόιμπλε. Χαρακτήρισε μάλιστα "πρόωρη" τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο, στο βαθμό που δεν είναι κάν σαφές, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρώτο πακέτο στήριξης.
Η θετική αποτίμηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ουσιαστική και τυπική προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των πιστώσεων. Τώρα όμως χρησιμοποιείται και πολιτικά ως μέσο πίεσης για την εκπλήρωση από την Αθήνα των ανειλημμένων δεσμεύσεων και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
Η κλιμάκωση των πιέσεων από το Βερολίνο ήρθε και με συνέντευξη του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό ραδιόφωνο 'Deutschlandfunk‚. "Είναι στο χέρι της Ελλάδας, να τηρήσει τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για την συμμετοχή σε ένα κοινό νόμισμα", είπε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις".
Ολλανδία: Θέλουμε "τσάρο προϋπολογισμού" που θα βάζει φόρους και θα διώχνει τους "άσωτους"
"Τσάρο προύπολογισμού" που θα επιβάλει φόρους και θα διώχνει από τη ζώνη του ευρώ τις χώρες που "παραστρατούν" στη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται στην ευρωπεριφέρεια προτείνει η Ολλανδία.
Με άρθρο τους στους Financial Times, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτ και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ συστήνουν το διορισμό ενός επιτρόπου, που ο ρόλος του θα είναι να υπαγορεύει φόρους και δαπάνες στις χώρες της Ευρωζώνης και σε έσχατη περίπτωση να αποφασίζει αν μια χώρα θα πρέπει να δει την "πόρτα" της εξόδου από το ευρώ.
Ειδικότερα, ο εν λόγω επίτροπος θα πρέπει να έχει την εξουσία να επιβάλει επίπονες ποινές στις «άσωτες χώρες», μεταξύ των οποίων και την παρακράτηση κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Αν δε μια χώρα συνεχίσει να μην υπακούει θα υποχρεώνεται να παραχωρεί τις εξουσίες επί του προϋπολογισμού της στον Επίτροπο, ο οποίος θα αποφασίζει για την τελική μορφή του προϋπολογισμού.
Ο Ρουτ, ηγέτης των φιλελευθέρων, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και σημειώνει πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να υποχρεώνει χώρες να εγκαταλείπουν το ευρώ, αν δεν υπακούν στις αποφάσεις του Επιτρόπου.
«Οι χώρες που δεν θέλουν να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, μπορούν να διαλέξουν αν θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Έσχατη κύρωση θα είναι να υποχρεώνονται χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ», γράφουν στην βρετανική εφημερίδα οι κ.κ. Ρουτ και ο ντε Γιάγκερ.