Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
"Πρέπει να το ξέρουν αυτό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποφάσεων", δήλωσε ο Σόιμπλε ανοίγοντας τη συζήτηση, στη γερμανική Βουλή στο Βερολίνο, για τον προϋπολογισμό του 2012.
Σημείωσε ότι η υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης μπορεί πάντοτε να είναι μόνο "βοήθεια για την αυτοβοήθεια". Παραδέχτηκε ότι αυτή η πορεία είναι δύσκολη, όπως έδειξαν οι εσωτερικές αντιδράσεις στις πληττόμενες χώρες, οι οποίες αποφάσισαν σκληρά μέτρα για τη μείωση του χρέους. Τόνισε πάντως ότι "η εικόνα της άνετης αιώρας είναι σίγουρα λανθασμένη".
Παράλληλα, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας για το 2012, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αντίθεσή του για το ευρωομόλογο, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση σε αυτό το σημείο θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Αναφερόμενος στις επικείμενες ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου και τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, επεσήμανε τις μέχρι τώρα οικονομικές επιτυχίες του ευρώ. Χαρακτηριστικά είπε ότι η μέση τιμή του πληθωρισμού είναι χαμηλότερη μετά την καθιέρωση του ευρώ σε σχέση με την περίοδο του γερμανικού μάρκου.
Υπενθυμίζεται ότι αντάρτικο έχει ξεσπάσει εν όψει της συγκεκριμένης ψηφοφορίας στις 29 Σεπτεμβρίου στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού καθώς 25 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αποφασίσει να μη δώσουν τη θετική ψήφο τους για την ενίσχυση του EFSF.
Αυτό αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με τα οποία, στους 12 ανέρχονται οι βουλευτές που καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ 7 είναι οι βουλευτές που δεν δήλωσαν το παρόν στην ψηφοφορία των συνηρητικών της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU).
Σε ξεχωριστή εσωκομματική ψηφοφορία των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), δύο μέλη του κοινοβουλίου τάχθηκαν ενάντια στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF και τέσσερις απείχαν.
Ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να ρίξει τους τόνους για την ανάσχεση της Γερμανίας που έδειξαν τα στοιχεία του β' τριμήνου δηλώνοντας πως για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3% το 2011, αλλά σημαντική επιβράδυνση στη συνέχεια, όπως δείχνουν άλλωστε και οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι από το 2013 θα περιορίζεται στο 1,6%.Ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, ο υπουργός δήλωσε πως η Γερμανία "πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της ως άγκυρας σταθερότητας και ατμομηχανής ανάπτυξης" στην Ευρώπη.
Ανέφερε πως απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση, κάνοντας λόγο για δύο συγκεκριμένους παράγοντες: την πλήρη εφαρμογή του φρένου χρέους (της συνταγματικής μεταρρύθμισης, που θα επιβάλει περιορισμό στο κρατικό έλλειμμα) και την επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, για την οποία δήλωσε ότι "εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις".
Μπαρόζο: «Η Ευρώπη θα βγει δυνατότερη από την κρίση»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτιμά πως η Ευρώπη θα βγει "ισχυρότερη" από τη σημερινή κρίση στην ευρωζώνη και λέει πως είναι "απολύτως σίγουρος" ότι το ευρώ θα επιβιώσει.
"Πιστεύω πως η Ευρώπη θα βγει απ' αυτή την κρίση ισχυρότερη επειδή τώρα, στην Ευρώπη, όλος ο κόσμος, αριστερά και δεξιά, συμφωνεί ότι έχουμε ανάγκη δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί", δήλωσε ο Μπαρόζο χθες το βράδυ στην Αυστραλία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα αυτή.
"Κάνουμε προόδους, εδραιώνοντας μια καλύτερα ολοκληρωμένη ζώνη του ευρώ, και ταυτόχρονα, υπάρχει στις μέρες μας μια συναίνεση στην Ευρώπη για την ανάγκη να προωθηθούν η ίδια δημοσιονομική ενίσχυση και οι ίδιες δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τους ανταγωνιστές μας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Μολονότι το ευρώ είναι αυτή τη στιγμή εξασθενημένο, ο Μπαρόζο εκτιμά πως δεν απειλείται από την κρίση του κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ.
"Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα επιβιώσει", δήλωσε στην αυστραλιανή τηλεόραση.
"Υπάρχει μια πλήρης δέσμευση όλων των χωρών της ζώνης Ευρώπη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Και πράγματι το ευρώ παραμένει ένα πολύ σταθερό και ισχυρό νομισμα", πρόσθεσε ο Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής φάνηκε επίσης αισιόδοξος αναφορικά με τη βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
"Οι γερμανοί φορολογούμενοι και ο γερμανικός πληθυσμός γενικά είναι πολύ φιλοευρωπαίοι", τόνισε. "Τα Συνταγματικά Δικαστήρια των χωρών μελών της ευρωζώνης είναι ανεξάρτητα, αλλά δεν περιμένω κάποιο δικαστικό εμπόδιο στο να εφαρμοστεί κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη για την ολοκλήρωση".
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη την ετυμηγορία του σχετικά με τη βοήθεια που έχει καταβάλλει το Βερολίνο στην Ελλάδα και με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αρωγής.
Ρουμπινί: Απαραίτητος ένας υπερεθνικός οργανισμός για τη διάσωση του ευρώ
Από την άλλη, την ανάγκη ενός υπερεθνικού οργανισμού που θα συμβάλει στη διάσωση της Ευρωζώνης τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Ο ίδιος έχοντας λάβει μέρος σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται ένα μίγμα από βραχυπρόθεσμη στήριξη, χαλαρότερη νομισματική πολιτική και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Βραχυπρόθεσμα, τα μέτρα λιτότητας επιβαρύνουν την οικονομία μιας χώρας. Αυτό φρενάρει τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Οι χώρες που είναι ικανές να υιοθετήσουν σχέδια στήριξης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο αντί για εκείνον της λιτότητας», δήλωσε.
Και συνέχισε: «Η ευρωζώνη είναι σε κρίση. Οι μισές χώρες είναι σε ύφεση, οι τράπεζες έχουν πρόβλημα και οι πιέσεις που σχετίζονται με το κρατικό χρέος πληθαίνουν. Το σημερινό μοντέλο δεν λειτουργεί. Πρέπει να θεσπίσουν έναν υπερεθνικό οργανισμό που μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση. Χωρίς αυτό η Ευρωζώνη θα διαλυθεί».
Ακούγονται φωνές υπέρ της Ελλάδας
Την ώρα που η Φινλανδία, συμπαρασύρει στις απαιτήσεις της την Ολλανδία και την Αυστρία, ζητώντας επίμονα εγγυήσεις από την Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο νέο πακέτο στήριξης, ακούγονται "φωνές" υπέρ της Ελλάδας, οι οποίες δηλώνουν ανοιχτά στήριξη, ενώ δίνουν και ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, προεξοφλώντας "επιτεύγματα".
Γαλλία
Ξεκινώντας από τη Γαλλία, την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο Europe1, ο υπουργός οικονομίας της χώρας, Φρανσουά Μπαρουέν, ενώ εξέφρασε και τη θέλησή του για την επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
"'Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που είναι απαραίτητο προκειμένου να δεχθεί τη βοήθεια των Ευρωπαίων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας απηύθυναν ένα δυνατό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, πριν από μερικές μέρες", απάντησε στο ερώτημα εάν με τα σημερινά δεδομένα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, η Ελλάδα θα μπορέσει να εισπράξη τη έκτη δόση βοήθειας.
Σε άλλη ερώτηση για το εάν θα πρέπει να παραμείνει ή να βγεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο Γάλλος υπουργός τόνισε:
" Εχουμε μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στις 21 Ιουλίου για τη σωτηρία της Ελλάδας, τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, για μια μεγαλύτερη ελαστικότημα στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης και τελικά για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να μην επανερχόμεθα κάθε φορά " και κατέληξε:
" Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, η Γερμανία ξεκίνησε όπως και η Γαλλία", είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στη σημερινή επικύρωση από το γαλλικό κοινοβούλιο του σχέδιου στήριξης για την Ελλάδα, που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου.
Γερμανία
Επίθεση στη γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, λέγοντας πως είναι λάθος να κατηγορεί την Ελλάδα."Πιστεύω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέπραξε ένα μείζον σφάλμα στην αρχή της κρίσης", δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συζήτηση υπό την προεδρία του δισεκατομμυριούχου γερμανού φιλάνθρωπου Νίκολας Μπεγκρίεν.
"Για να έχουν συναίνεση στη Γερμανία, άρχισαν να χτυπούν την Ελλάδα, αλλά αυτό ήταν λάθος", τόνισε ο Σρέντερ.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ συναντήθηκε χθες το βράδυ με την Μέρκελ στο γραφείο της στο Βερολίνο και συμφώνησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πως η Ελλάδα και άλλες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ συζήτησαν επίσης προτάσεις για στενότερη οικονομική συνεργασία μέσα στην ευρωζώνη.
Τρισέ
Την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να συνεχισθεί το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας έδωσαν στην κυβέρνηση τον χρόνο να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. «Ο χρόνος είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος, για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται από τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο κ. Τρισέ, αναφερόμενος στην επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.
«Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, τίποτε περισσότερο», είπε, προσθέτοντας: «Ξόδευαν (σ.σ.: στην Ελλάδα) περισσότερο από τα έσοδά τους και αυτό δεν ήταν δυνατό να συνεχισθεί... Υπάρχει ακόμη χρόνος για επιστροφή σε μία φυσιολογική κατάσταση, αλλά μένει ακόμη να υιοθετηθούν τα μέτρα».
Ο κ. Τρισέ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την εκτίμηση (σ.σ.: σε προσχέδιο έκθεσης) από το ΔΝΤ ενός ελλείμματος κεφαλαίων ύψους 200 δισ. ευρώ. «Υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφωνία για τις μεθόδους υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών...Είμαι πεπεισμένος ότι η τελική εκτίμηση του ΔΝΤ δεν θα είναι αυτή», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.