Υπενθυμίζεται ότι και η Γερμανία έχει θέσει κόκκινη γραμμή κατά των διμερών συμφωνιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Βενιζέλος: "Αποκλειστικά χρηματοοικονομικού χαρακτήρα οι εγγυήσεις"
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εγγυήσεις προς την Φινλανδία τις οποίες συζητεί η κυβέρνηση είναι «αποκλειστικά χρηματοοικονομικού χαρακτήρα».«Μιλάμε πάντα για εγγυήσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα που δεν δημιουργούν πρόβλημα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Το ευρωπαϊκό αλαλούμ
Τη φωτιά των εγγυήσεων... με λάδι, επιμένουν να προσπαθούν να σβήσουν οι Ευρωπαίοι οι οποίοι καταθέτουν καθημερινά ιδέες για την παροχή εγγυήσεων έναντι της βοήθειας στην Ελλάδα οι οποίες το μόνο που έχουν κοινό μεταξύ τους είναι το ανέφικτο της αποδοχής και υλοποίησης τους...
Από την άλλη, με σιβυλλικό τρόπο ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν σα σύγχρονη... Πυθία δήλωσε χθες ότι είναι θέμα "ημερών ή εβδομάδων" να βρεθεί λύση για τις εγγυήσεις των δανείων προς την Ελλάδα.
"Δεν μπορώ να πω ότι θα συμβεί σήμερα, αλλά είναι ένα θέμα ημερών ή εβδομάδων, επειδή τα κοινοβούλια θα αρχίσουν να επιλαμβάνονται του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα και, πριν από αυτό, το θέμα των εγγυήσεων πρέπει φυσικά να έχει ξεκαθαριστεί", δήλωσε την Τρίτη ο κ. Κατάινεν.
Μετά το non paper του Ιουνίου που έβγαλε στη φόρα το Reuters και αφορούσε τη φινλανδική πρόταση που, προσπερνώντας την ελληνική κόκκινη γραμμή για την παραχώρηση εμπράγματων εγγυήσεων, πρότεινε τη σύσταση μίας εταιρείας με έδρα στο Λουξεμβούργο και στην οποία θα πρέπει να μεταβιβαστούν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού ως εγγύηση για τα νέα δάνεια στην Ελλάδα, το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα και νέα ευρωπαϊκή πρόταση.
Η τελευταία πρόταση, η πατρότητα της οποίας απόδιδεται στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ είναι η παροχή εγγυήσεων με τη μορφή ελληνικών τραπεζικών μετοχών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει στις χώρες της Ευρωζώνης ως εγγύηση τα κρατικοποιημένα μερίδια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα προκύψουν από τη μερική κρατικοποίησή τους σε αντάλλαγμα προς τις ενισχύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τις τράπεζες στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Ευνόητες φυσικά είναι οι συνέπειες που θα είχε η συγκεκριμένη ιδέα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου...
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες "απαιτήσεις" σαν της Φινλανδίας για τη συμμετοχή τους σε πακέτα διάσωσης έχουν εκφράσει ανοιχτά και η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.
Διάσωση της Ελλάδας ή των τραπεζών; Αυτό θα είναι το δίλλημα των Ευρωπαίων μετά την ελληνική χρεοκοπία
Ιδιαίτερα ζοφερό σκιαγραφεί το μέλλον της Ευρώπης νέα ανάλυση της Wall Street Journal, υποστηρίζοντας ότι σύντομα οι ηγέτες θα βρεθούν να επιλέξουν ανάμεσα στη διάσωση της Ελλάδας ή των τραπεζών τους.
Τις επιπτώσεις μίας ελληνικής χρεοκοπίας πιθανόν να τις δούμε σύντομα, την ώρα μάλιστα που οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου φαίνονται ιδιαίτερα εύθραυστες. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που επικαλείται η WSJ το συνολικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα (μέσω τραπεζικών ομολόγων κ.α.) ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ, με τα γαλλικά ιδρύματα να έχουν έκθεση 40 δισ. ευρώ και τα γερμανικά 24 δισ. ευρώ.
Σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας οι Ευρωπαίοι πρέπει να καλύψουν τις τράπεζες καθώς αυτές θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις πραγματικές τους θέσεις στην Ελλάδα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ήταν πιθανό να χρηματοδοτηθεί κατ' ευθείαν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο το πλεονέκτημα της ελληνικής διάσωσης θα ήταν ότι σε αυτή οι χώρες εμπλέκονται ως επί το πλείστον με υποσχέσεις και εγγυήσεις και όχι με το πραγματικό χρήμα των φορολογουμένων.
Η επιλογή θα φέρει την ευρωζώνη προ των ευθυνών της χωρίζοντας την σε τρεις κατηγορίες. Αυτούς που θα ζητούν τη στήριξη των τραπεζών με εθνικά κονδύλια, αυτούς που θα ενθαρρύνουν την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και αυτούς που θα ελπίζουν σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Προμήθειες στις ελληνικές εγγυήσεις προτείνει η Αυστρία
Να συνδεθούν με κάποια προμήθεια, προτείνει για τις εγγυήσεις που καλείται να δώσει η Ελλάδα στις άλλες χώρες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, παρουσιάζοντας έτσι μία εναλλακτική που θα μπορούσε να επιλύσει την διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην ευρωζώνη γύρω από το θέμα αυτό.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια λύση που θα είναι αποδεκτή», είπε η Φέκτερ, επισημαίνοντας ότι «αν οι εξασφαλίσεις συνδεθούν με κάποια προμήθεια - αν το κόστος είναι σαν αυτό των τραπεζικών εγγυήσεων - τότε οι αξιώσεις κάποιων χωρών θα περιοριστούν. Αυτού του είδους τα μοντέλα συζητούνται αυτή τη στιγμή».
Γαλλία: Επιθυμεί πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου
Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα ότι επιθυμεί την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, σε νύξη που έκανε στο αίτημα εγγυήσεων της Φινλανδίας.
"Η Γαλλία επιθυμεί η συμφωνία του Ιουλίου να υλοποιηθεί πλήρως. Θέλουμε την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, ολόκληρης της συμφωνίας αυτής, τίποτε άλλο εκτός από τη συμφωνία αυτή", δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές, η οποία είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού.
"Επαναβεβαιώνουμε ότι καμία διμερής συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συναίνεση και τη συμφωνία του συνόλου των χωρών της ευρωζώνης", πρόσθεσε σχετικά με το αίτημα εγγυήσεων της Φινλανδίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr