«Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις δανείζονται από μεμονωμένες τράπεζες και αυτά τα ομόλογα προεξοφλούνται από την ΕΚΤ» είχε επισημάνει ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς άλλωστε, προσθέτοντας πως «κατά κάποιο τρόπο τα ευρωομόλογα ήδη υφίστανται, αλλά με έναν πολύ αδιαφανή τρόπο που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για το πώς το σημερινό σύστημα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί».
Κι αυτό λόγω της κωλυσιεργείας των Ευρωπαίων ηγέτων καθώς παρά τις συναντήσεις επί συναντήσεων, και την υποτιθέμενη άρον άρον επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ούτε ευρωομόλογα είδαμε, ούτε ενίσχυση του EFSF, ούτε καν εφαρμογή των συμφωνηθέντων την 21η Ιουλίου. Γενικώς... ούτε τα προσχήματα, αφήνοντας τις αγορές βορά στις ορέξεις των πάσης φύσεως κερδοσκόπων.
Σαν να μην έφτανε αυτό όμως, η ΕΚΤ .τα ακούει και από πάνω που δεν έχει αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, συντηρητικός του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, επέκρινε σήμερα την εξαγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Θεωρώ τη μαζική εξαγορά των ομολόγων των επιμέρους κρατών μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως νομικά αμφισβητήσιμη», είπε στην εναρκτήρια ομιλία στη διάσκεψη των οικονομολόγων στο Lindau, στη Γερμανία.
"Μακροπρόθεσμα αυτό δεν μπορεί να δώσει τίποτε καλό" συμπλήρωσε ο Βουλφ, συντηρητικός του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, το αξίωμα του οποίου τον καθιστά μια ηθική αρχή στη Γερμανία.
Η Bundesbank επέκρινε χθες ακόμη και τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, λέγοντας ότι αποδυναμώνει τα κίνητρα για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών στις χώρες της ευρωζώνης που υπάγονται σε προγράμματα βοήθειας.
Την ίδια ώρα, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας δήλωσε ότι "φοβάται πως η αγορά (ομολόγων) θα συνεχιστεί ως τα τέλη του Οκτωβρίου, (εάν η διαδικασία κύρωσης) δεν έχει ολοκληρωθεί", δήλωση ενδεικτική του πόση εμπιστοσύνη τρέφει η ΕΚΤ ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν επιτέλους αποφασιστικά με την "καυτή πατάτα" του χρέους.
Η ΕΚΤ είχε επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων πριν από περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου να στηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία, που είδαν νωρίτερα το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται στα ύψη εν μέσω έντονων φημών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση της ΕΚΤ να επέμβει στην αγορά ομολόγων είχαν διαφωνήσει 4 μέλη, μεταξύ αυτών και οι δύο Γερμανοί τραπεζίτες Γενς Βάιντμαν και Γιούγκερν Σταρκ.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ έφερε αποτέλεσμα, αφού οι αποδόσεις τόσο των δεκαετών ιταλικών ομολόγων όσο και των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων υποχώρησαν γρήγορα κοντά στο 5% από επίπεδα υψηλότερα του 6% στις αρχές του μήνα. Στο διάστημα 11-17 Αυγούστου -την πρώτη εβδομάδα της παρέμβασής της στην αγορά- η ΕΚΤ είχε δαπανήσει 22 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ήδη στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ υπάρχουν περί τα 48 δις. ευρώ ελληνικά ομόλογα, 16 δις. ευρώ ιρλανδικά και περί τα 8-10 δις. ευρώ πορτογαλικά. Στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 120 δις. ευρώ οι αγορές κρατικών ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση του ευρωπαϊκής κρίσης, οδηγούν τις τράπεζες μαζικά στην εναπόθεση της πλεονάζουσας ρευστότητας τους στα "καλά χέρια" της ΕΚΤ. Οι τράπεζες τοποθέτησαν 126,358 δισ. ευρώ στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ με 0,75% την Τρίτη καθώς και 128,719 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ποσά αρκετά υψηλά σε σχέση με τις πρόσφατες τάσεις.
Δημήτρης Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr