Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Από τη μία η γερμανική «φωνή» και από την άλλη όλοι οι άλλοι. Και αυτό γιατί η Γερμανία, με την καγκελάριό της, κυρία Άνγκελα Μέρκελ κατευθύνει τους δυνατούς μεν αλλά υποδεέστερους δε της Ευρωζώνης.
Η ευρωπεριφέρεια, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Οι ισχυρές χώρες και οι αδύναμες. Οι μεν τάσσονται υπέρ του ευρωομολόγου και οι δε κατά. Οι πρώτες, γιατί θεωρούν ότι η έκδοση του ευρωομολόγου αποτελεί την απόλυτη λύση στην κρίση και οι δεύτερες, διότι δεν διατίθενται να πληρώσουν για να σώσουν, αφού έχουν χαμηλό κόστος δανεισμού και δεν θέλουν να μπουν στο φαύλο κύκλο που τον ακολουθεί.
Ελλάδα, Βέλγιο και Ιταλία έχουν εκφράσει ανοιχτά τη θέση τους απέναντι στο εν λόγω ζήτημα. Λένε «ναι» στο ευρωομόλογο, καθώς, τουλάχιστον οι δύο πρώτες, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρέους, παρασύροντας και την υπόλοιπη περιοχή. Παράλληλα, Πορτογαλία και Ισπανία «γλυκοκοιτάζουν» το ευρωομόλογο.
Από την άλλη, πέντε κράτη μέλη της ευρωπεριφέρειας αντιστέκονται σθεναρά! Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο.
Μάλιστα οι «κατά» πολλαπλασιάστηκαν από τη στιγμή που τον κύκλο των αγορών έκανε η γνωστοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας - Φινλανδίας, η οποία προβλέπει συμμετοχή στο ελληνικό δάνειο με αντάλλαγμα εγγυήσεις. Αποτέλεσμα; Να ζητήσουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης το ίδιο τίμημα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Έτσι το ευρωομόλογο συγκέντρωσε παραπάνω αρνητικούς ψήφους..
Αναλυτές έχουν αντίθετη άποψη από τους προαναφερθέντες. Δημοσκοπήσεις μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία εξ αυτών δίνει θετική απάντηση στην ερώτηση «ναι ή όχι στο ευρωομόλογο»;.
Ειδικότερα, υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκαν 41 εκ των 60 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, χωρίς να αποκλείουν, μάλιστα, κάτι τέτοιο να συμβεί και εντός του 2012. Σύμφωνα με τους 41 οικονομολόγους οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εκδώσουν κοινά ομόλογα, τα οποία θεωρούν ένα από τα λίγα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Επίσης οι 36 από τους 60 αναμένουν ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν τελικά να εκδοθούν ευρωομόλογα.
Οι περισσότεροι περιμένουν την πρώτη τους έκδοση το 2012 ή το 2013. «Είτε θα υπάρξει μια πορεία προς την έκδοση κοινών ομολόγων είτε το όλο εγχείρημα θα διαλυθεί και θα βυθιστεί», υποστήριξε ο Ράσελ Σίλμπερστον, στέλεχος της εταιρίας Investec Asset Management, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 31 δισ. δολαρίων.
Που «κολλάει» η Γερμανία - Πόσο το κόστος από το ευρωομόλογο
Το βασικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι ότι το κόστος δανεισμού της θα αυξηθεί σημαντικά αφού τώρα δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη, στο 2,3%. Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times Deutschland, την ώρα που Ιταλία και Ισπανία δανείζονται με επιτόκιο που ξεπερνά το 6%, το ευρωομολόγο αναμένεται να έχει επιτόκιο πέριξ του 4,6%.
Περίπου στα 47 δις. ευρώ εκτιμά ότι θα είναι το κόστος έκδοσης ευρωομολόγων για τη Γερμανία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Kari Carstensen, καθώς και ότι θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στον κόστος δανεισμού της χώρας.
Μπορεί το ευρωομόλογο να ηρεμήσει τις αγορές αλλά αυτό θα κρατήσει μόνο για λίγο διάστημα, αναφέρει ο Carstensen. Εάν το κόστος δανεισμού της Γερμανίας αυξηθεί, τότε όλοι θα δουν ότι στο τέλος δεν βοήθησε κανέναν αυτή η ιδέα.
Ανάλυση του Kieler Institute for World Economy, ή αλλιώς IfW, θεωρεί ότι το κόστος της έκδοσης ευρωομολόγου για τη Γερμανία αναμένεται να είναι χαμηλότερο του αναμενομένου, και μάλιστα το τοποθέτησε κοντά στα 10 δις. ευρώ. Από την άλλη όμως, οικονομολόγοι της Deutsche Bank θεωρούν ότι το ευρωομόλογο θα βλάψει σημαντικά την γερμανική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το ως ένα "δηλητηριώδες χάπι".
Κρίσιμη συνάντηση Baroin και Schaeuble για την κρίση χρέους
Στο μεταξύ, ο Francois Baroin και ο Wolfgang Schaeuble, Υπ. Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας αντίστοιχα, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι για να συζητήσουν τη γαλλογερμανική πορεία από δώ και πέρα στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας).
Στόχος της είναι "να τεθούν σε εφαρμογή οι φιλόδοξες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη γαλλογερμανική σύνοδο Merkel-Sarkozy", σύμφωνα με εκπρώπο του Baroin.
Το σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, η φορολογική σύγκλιση Γαλλίας και Γερμανίας, ο δημοσιονομικός "χρυσός κανόνας" στην ευρωζώνη και η πρόταση για επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι τα ζητήματα-κλειδιά.
Σταυρούλα Μαλαίνου - Αλεξάνδρα Τόμπρα