Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λουκασέβιτς είπε ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο από το 1982, την οποία μεταξύ άλλων 162 κρατών έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και προστασίας τόσο των ζώντων, όσο και των μη ζώντων φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, που καλύπτουν το θαλάσσιο βυθό, το βυθό και το υπέδαφός του (σημείο α της παραγράφου 1 του άρθρου 56 της Συνθήκης)».
Όπως τόνισε ο διπλωμάτης «τα κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς εξερεύνησης και επεξεργασίας των πηγών της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του παράκτιου κράτους έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα (παράγραφος 2 του άρθρου 77 της Συνθήκης».
Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο κ. Λουκασέβιτς «για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ διεξάγεται οριοθέτηση, η οποία διαμορφώνεται μέσω της υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των κρατών με αντικείμενες και τεμνόμενες ακτογραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου (άρθρο 74 της Συνθήκης)».
Για αυτό και εφόσον η κυπριακή πλευρά σχεδιάζει να πραγματοποιήσει παρόμοιες δραστηριότητες εκμετάλλευσης «στα όρια των τμημάτων της ΑΟΖ της, τα οποία έχουν προσδιοριστεί στη βάση διεθνών συμφωνιών με τα απέναντι κείμενα κράτη, αυτές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου και στο μέγεθος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Με την ανακοίνωσή της η Μόσχα καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να τηρούν αυστηρά τους όρους του εφαρμοζόμενου σε αυτό το ζήτημα διεθνούς εγγράφου, καθώς και να αποφεύγουν την εξάρτηση των αντιθέσεων στο πεδίο του δικαίου της θάλασσας με την πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών στην περιοχή» απευθυνόμενη προφανώς προς την τουρκική ηγεσία.
«Και αυτό αφορά σε πρώτο βαθμό και στο εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό της κυπριακής διευθέτησης, για την οποία η θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως κράτους-μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επίσης βασίζεται στην αναγκαιότητα τήρησης από όλες τις πλευρές των γνωστών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο» αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση.
ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών, κατά συνέπεια και της Κύπρου, να εξασφαλίζουν την προμήθεια ενέργειας, είχε ανακοινώσει λίγες μέρες πριν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε απάντηση κατά των απειλών που διατυπώνει η Άγκυρα κατά της Λευκωσίας προέβη με δηλώσεις του Αμερικάνος αξιωματούχος.
Σε απάντηση κατά των απειλών που διατυπώνει η Άγκυρα κατά της Λευκωσίας προέβη με δηλώσεις του Αμερικάνος αξιωματούχος.
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα τουρκικά διαβήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κύπρου αλλά και τις προκλήσεις της Άγκυρας, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «γνωρίζουμε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό» και πρόσθεσε:
«Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής ποικιλομορφίας είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά για όλες τις χώρες».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες των δύο πλευρών να επανενώσουν το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε την Άγκυρα απαντώντας στα διαβήματά της ότι δεν έχει δικαίωμα να συμβουλεύει ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες.
Την ίδια στιγμή, τονίστηκε στους Τούρκους ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τα συμφέροντα -εάν απειληθούν- κάθε αμερικανικής εταιρείας.