Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως “φυλώντας τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά” μέσω εγγυήσεων οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποκρύπτουν τον προβληματισμό για τις προϋποθέσεις αλλά και την και εξελισσόμενη φύση αυτών των μηχανισμών στήριξης.
Έπειτα, φιτίλι έβαλε με τις δηλώσεις του οικονομολόγος, επικεφαλής του τμήματος διεθνών δημόσιων οικονομικών του αμερικανικού οίκου Standard & Poor's ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα στο Πεκίνο εκτίμησε πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2011.
«Αυτή η πρόταση (σ.σ. για τη συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα) συνιστά χρεοκοπία», καθώς προσφέρει ανακούφιση από το χρέος, δήλωσε.
Ο ίδιος εκπρόσωπος έβλεπε ζοφερό το μέλλον της Ελλάδας τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πτώχευση είναι αναπόφευκτη, όπως και η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η S&P είχε πει τον Ιούλιο ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προωθήσουν το σχέδιο για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Πέραν αυτών, τέτοιου είδους συμφωνίες καθιστούν δυσανάλογη την κατανομή του ρίσκου μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, αλλά κυρίως αναδεικνύουν μία φαινομενική ενότητα μεταξύ των μελών της Ε.Ε. και εντείνουν συνολικά τον προβληματισμό για τις προϋποθέσεις αλλά και την και εξελισσόμενη φύση αυτών των μηχανισμών στήριξης.
CMA: Στο 80% οι πιθανότητες ελληνικής χρεοκοπίας - Ποιες άλλες χώρες ακολουθούν....
Αν και το "ντόμινο" έχει πάρει σάρκα και οστά στην ευρωπεριφέρεια, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά τα ηνία ως προς τις πιθανότητες χρεοκοπίας μίας εκ των χωρών της περιοχής.
Οι παλαιότερες έρευνες "αναβίωσαν"... Σημερινή έρευνα της CMA σχετικά με το τι ποσοστό ενδεχομένου πτώχευσης αντιστοιχεί σε καθένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση με πιθανότητες της τάξεως του 80,4%.
Σύμφωνα με τη CMA, οι απαιτήσεις της Φινλανδίας για εγγυήσεις "εκτοξεύουν" το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.
Ακολουθούν η Πορτογαλία με ποσοστό 53,1%, η Ιρλανδία με 48,8%, η Ισπανία με 26,9%, η Ιταλία με 26,6%, η Ουγγαρία με 24,5%, το Βέλγιο με 18,7% και η Γαλλία με 12,2%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr