Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της στρατηγικής της εσωτερικής αγοράς στους «25», που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, το έλλειμμα ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική νομοθεσία των κρατών - μελών εμφανίζει αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και έφτασε το 1,9% για τους «25», από 1,6% το Νοέμβριο του 2005. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η Επιτροπή ζητά από τα κράτη - μέλη να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους και να αυξήσουν το ρυθμό ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών.
Στα νέα κράτη - μέλη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 1,5%. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα νέα κράτη - μέλη παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από τα 15 παλαιά (2,2%). Η Επιτροπή διαπιστώνει ωστόσο, ότι οι μέχρι τώρα ικανοποιητικές επιδόσεις των νέων κρατών - μελών παρουσιάζουν επιβράδυνση και κινδυνεύουν, όπως υποστηρίζει το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας, να χάσουν τον παραδειγματικό χαρακτήρα, που παρουσίασαν την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, την 1η Ιουνίου 2006 η Ελλάδα, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο δεν είχαν ενσωματώσει στην εθνική τους νομοθεσία το 3,8% των κοινοτικών οδηγιών (62 οδηγίες για την ακρίβεια), που όφειλαν να έχουν μεταφέρει μέχρι αυτή την προθεσμία. Με την επίδοση αυτή η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στους «25» μαζί με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο. Τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Δανία με έλλειμμα ενσωμάτωσης των οδηγιών 0,5% (8 οδηγίες), η Κύπρος με 1% (17 οδηγίες) και η Ουγγαρία με 1,1% (18 οδηγίες).
Προκύπτει επίσης ότι 14 κράτη - μέλη έχουν πετύχει το στόχο ενσωμάτωσης του 1,5% (πρόκειται για το ποσοστό των οδηγιών για την εσωτερική αγορά που δεν έχουν μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία) ο οποίος έχει τεθεί από διαδοχικά Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Το προηγούμενο εξάμηνο, 17 ήταν τα κράτη - μέλη που είχαν εκπληρώσει το στόχο αυτό. Από τα 25 κράτη - μέλη, μόνο η Δανία, η Κύπρος, η Αυστρία και η Μεγάλη Βρετανία εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Εξάλλου, από την ίδια έκθεση προκύπτει ακόμη ότι την 1η Ιουνίου 2006, η Ελλάδα είχε 98 ανοιχτές περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων της εσωτερικής αγοράς. Την πρώτη θέση κατέχει η Δανία με 29 ανοιχτές περιπτώσεις και την τελευταία η Ιταλία με 166 περιπτώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr