Απογοητευτικά τα στοιχεία β' τριμήνου για τις χώρες της Ευρωζώνης
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η ανάσχεση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο β' τρίμηνο, ενώ καθοριστικό ήταν το “φρένο” στη γερμανική ανάπτυξη εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης χρέους.
Το ΑΕΠ των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2% από το πρώτο τρίμηνο, και κατά 1,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Αναλυτές περίμεναν λίγο μεγαλύτερη ανάπτυξη στο 0,3%.
Η Eurostat, η οποία δημοσιεύει στοιχεία για το ΑΕΠ διορθωμένα ως προς την εποχικότητα, δεν δημοσίευσε στοιχεία δευτέρου τριμήνου για την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο σημείωσαν η Λετονία (2,2%), η Εσθονία (1,8%), η Φινλανδία (1,2%) και η Σουηδία (1%).
Σε ετήσια βάση, ισχυρότερες επιδόσεις έχουν η Εσθονία (8,4%), η Λιθουανία (5,9%), η Λετονία (5,7%) και η Σουηδία (5,3%).
Γερμανία
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η οποία φαίνεται να έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση χρέους.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας, εποχικά προσαρμοσμένο, αναπτύχθηκε σε ποσοστό 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,5%.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,7% στο πρώτο τρίμηνο.
Γαλλία
Σταθερό παρέμεινε το ΑΕΠ της Γαλλίας στο β' τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE .
Τα στοιχεία μαρτυρούν επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας, ύστερα από την άνοδο κατά 0,9% του α΄ τριμήνου. Η επιβράδυνση αυτή ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου από τους αναλυτές που ανέμεναν ανάπτυξη κατά 0,3% αλλά και την τράπεζα της Γαλλία που ανάμενε ανάπτυξη 0,2%.
Κύρια διαφοροποίηση, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών οι οποίες συρρικνώθηκαν 0,7% στο β' τρίμηνο, μετά από αύξηση 0,4% στο α' τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι εάν η οικονομία δεν κατορθώσει να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2% που αναμένει για φέτος η κυβέρνηση,η Γαλλία μπορεί να χάσει το στόχο που έχει θέσει να μειώσει το έλλειμμα στο 5,7% από το 7,1%.
Ισπανία
Με ρυθμούς επέκτασης 0,2% κινήθηκε η ισπανική οικονομία στο β' τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική αρχή της χώρας, ΙΝΕ.
Οι ρυθμοί αυτοί συνιστούν μικρή ανάσχεση της ανάπτυξης η οποία είχε κινηθεί στο +0,3% στο α' τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7%.
Η άνθηση που γνωρίζουν οι εξαγωγές υπερκέρασαν την περιορισμένη εγχώρια ζήτηση και καταναλωτική δαπάνη.
Υπενθυμίζεταί ότι ο ισπανικός στόχος είναι η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,3% μέσα στο 2011, στόχος που με τα δεδομένα και του β' τριμήνου καθίσταται ιδιαίτερα μακρινός.
Λαγκάρντ: "Η ανάπτυξη προέχει του χρέους"
Την θέση της ότι η ανάπτυξη δε θα πρέπει να θυσιαστεί στη μάχη για την καταπολέμηση του χρέους, κατέθεσε με άρθρο της στους Financial Times η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία, ούτε υπερβολικά αργή» γράφει σε άρθρο της που δημοσιεύεται την Τρίτη, με τίτλο «Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την παγκόσμια ανάκαμψη».
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «η σημερινή νευρικότητα στις αγορές κλόνισε την εμπιστοσύνη προς την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο και παρακίνησε πολλούς ανθρώπους να συμπεράνουν ότι όλες οι πολιτικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί», αλλά «αυτή η εντύπωση είναι εσφαλμένη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράλυση».
Με το άρθρο της, η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο, διασφαλίζει την συνέχεια της πολιτικής γραμμής που είχε υιοθετήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό την ηγεσία του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο καλούσε τις ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων το δημοσιονομικό χρέος είχε εκτιναχθεί εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, να εφαρμόσουν στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα ευνοούν την ανάπτυξη.
Το 2012 ανάπτυξη επειδή...δεν θα πηγαίνει παρακάτω;
Σε ένα υφεσιακό τούνελ χωρίς έξοδο δείχνει να έχει εισέλθει η Ελλάδα, πριν μάλιστα την κορύφωση των μέτρων λιτότητας που συμφωνήθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο.
Από το Σεπτέμβριο, για μία σειρά από λόγους, η ύφεση αναμένεται να μας προετοιμάσει για ένα μακρύ βαρύ χειμώνα. Κι αυτό γιατί αφενός η τουριστική περίοδος, μοναδική ακτίδα φωτός για φέτος, θα ανήκει στο παρελθόν, και αφετέρου οι δυσκολίες σε μία σειρά από κλάδους ( εστίαση, εμπορικά καταστήματα) πρόκειται να οξυνθούν κατακόρυφα πληθύνοντας τα λουκέτα και οδηγώντας την ανεργία στα –πιο- κόκκινα.
Παράλληλα, τα φοροεισπρακτικά μέτρα που αναμένονται από 1η Σεπτεμβρίου (αυξήσεις ΦΠΑ σε είδη εστίασης, τσιγάρα) αλλά και οι έκτακτες εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος για τους ελ. επαγγελματίες αναμένεται να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι των Ελλήνων εντείνοντας τον υφεσιακό κλοιό.
Κι όλα αυτά, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας να μπαλώσει μία “μαύρη τρύπα” 4,5 δισ. ευρώ, προσβλέπει σε έσοδα ύψους 5,4 δισ. ευρω για κάθε μήνα από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο, προκειμένου να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός και να επιτευχθεί ο στόχος του Μεσοπροθέσμου για έλλειμμα 7,5% στο τέλος του έτους. Επίδοση την οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει πλησιάσει μόλις δύο φορές (Ιανουάριο και Ιούλιο) όλο το προηγούμενο διάστημα από την αρχή του έτους.
Από τα τέλη Αυγούστου μάλιστα και μέχρι την εκταμίευση της 6ης δόσης, η κυβέρνηση θα τελεί υπό το “στενό μαρκάρισμα” της τρόικας, η οποία περιμένει να δει απτά αποτελέσματα στην τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η ύφεση για το β' τρίμηνο του 2011 έφτασε το 7% σε σχέση με το περυσινό β' τρίμηνο του 2010 δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ποσοστό που επιβεβαιώνει την βαθιά κρίση της οικονομίας, αν αναλογιστούμε πως οι προβλέψεις μιλούν για ύφεση μέχρι 4% φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012...
Αλλεπάλληλα καμπανάκια
Το “καμπανάκι” έχει χτυπήσει πολλάκις για την ελληνική οικονομία, Καιρό έχουμε μάλιστα να διαβάσουμε μία ελπιδοφόρα έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Τον τελευταίο καιρό η ΕΛ.ΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει αύξηση της ανεργίας στο 16,6% που ανάλογο του έχουμε να δούμε από το...1960, “βουτιά” 25% τον Απρίλιο για την οικοδομική δραστηριότητα, μείωση κατά 25% των εισαγωγών τον Ιούνιο όχι γιατί καλύπτουμε τις ανάγκες μας αλλά γιατί...δεν έχουμε λεφτά, ενώ κατά 13,1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο.
Δημήτρης Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr