Σε μία σειρά από λόγους που επέδρασαν αρνητικά στις αγορές φέρνοντας μας προ ενός νέου φαύλου κύκλου της κρισης χρέους αναφέρεται αυτή την ώρα ο Όλι Ρεν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι επι μακρόν συζητήσεις για την αύξηση του αμερικάνικου ορίου χρέους, αλλά και η επιφυλακτικότητα των αγορών απέναντι στα αποτελέσματα της περασμένης Συνόδου Κορυφής.
Χαρακτήρισε παράλληλα "αδικαιολόγητα" τα spread σε σχέση με τα μακροοικονομικά μεγέθη των χωρών που αφορούν.
Ο επίτροπος της ΕΕ υπογραμμίζει πως η πολιτική βούληση για να προστατευτεί το ευρώ δε θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Σύμφωνα με τον επίτροπο της ΕΕ θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες και όχι μήνες μέχρι να μπει στην τελική ευθεία η συμφωνία.
Παράλληλα, καθησύχασε πως μόλις οι επενδυτές καταλάβουν ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας για να επιτύχει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα σιγουρευτούν για την εφαρμογή της.
Ο επίτροπος της ΕΕ τόνισε ο ρόλος του EFSF θα πρέπει να αναβαθμιστεί αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαχείρισης της κρίσης.
Φήμες για μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ
Έντονη είναι η φημολογία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει σήμερα μαζικά ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά ομόλογα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα ξένα ΜΜΕ η ΕΚΤ ζήτησε τη δέσμευση της ιταλικής κυβέρνηση για ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στον κλάδο της κοινωνικής πρόνοιας.
Διαβεβαιώσεις ότι η ιταλική οικονομία είναι σε καλό δρόμο έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, μιλώντας στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Παράλληλα, ο Berlusconi επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιτάχυνση των μέτρων λιτότητας με σκοπό τον ισορροπημένο προϋπολογισμό το 2013.
"Θα εισάγουμε συνταγματική ρύθμιση για να εξισορροηθεί ο προϋπολογισμός", δεσμεύτηκε, ενώ συμπλήρωσε πως Γερουσία και Βουλή θα συνεργαστούν την επόμενη εβδομάδα με επίκεντρο τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια ο Ιταλός Πρωθυπουργός προσέθεσε ότι "ο υπουργός οικονομικών GiulioTremonti θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα".
Γερμανία: Αναγκαία η ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής
Διαδοχικές επικοινωνίες κατ'αρχάς με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εν συνεχεία δε με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον, αντίστοιχα, είχε νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.
"Ολοι οι ηγέτες επιθυμούν μια ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που έγινε την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα της την κατάσταση στην ευρωζώνη", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.
Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία ανήγγειλε "επικοινωνία των προέδρων Γαλλίας και ΗΠΑ, Σαρκοζί και Ομπάμα, εντός των αμέσως προσεχών ωρών", με άξονα την παρούσα ευάλωτη οικονομική κατάσταση.
Έκθεση
Με την αναρρίχηση των spread σε νέες τιμές - ρεκόρ κάθε ημέρα που περνάει και την κατάσταση στην Ευρωζώνη να τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο ο επίτροπος της ΕΕ προανήγγειλε νωρίτερα την Παρασκευή την παρουσίάση έκθεσης για την εκπεφρασμένη πρόταση του για την έκδοση ευρωομολόγου.
Η Κομισιόν εξετάζει όλες τις πλευρές και θα παρουσιάσει έκθεση ως προς την πρόταση του ευρωομολόγου, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικά θέματα Olli Rehn τονίζοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές κυρίως ως προς το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο κ. Rehn αρνήθηκε να συζητήσει για αριθμούς και δήλωσε: «Για να είναι αποτελεσματικό το EFSF πρέπει να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές. Κατά συνέπεια πρέπει να το εξετάζουμε συνεχώς και από την στιγμή που θα στηθεί και θα λειτουργεί». Τόνισε μάλιστα ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τα εργαλεία που διαθέτει για την διαχείριση κρίσεων ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά.
Ο κ. Rehn αναφέρθηκε στην επιστολή Barroso προς τους ηγέτες της ευρωζώνης, λέγοντας πως το βασικό σημείο της πρωτοβουλίας του προέδρου της Κομισιόν είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα. «Είναι πλέον ουσιώδες να επιταχύνουμε την εφαρμογή και την διαδικασία επικύρωσης από τα κράτη-μέλη ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα, Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι πρέπει να γίνει».
Στην έκθεση ευρωομολόγων αντιστέκονται οι ισχυρότερες οικονομιών της Ευρωζώνης (με αξιολόγηση «ΑΑΑ») καθώς ανησυχούν ότι θα αυξηθεί το δικό τους κόστος δανεισμού. Ακόμα και η Γαλλία πάντως, βλέπει τα spread της να εκτοξεύονται σε τιμές ρεκόρ για την περίοδο της Ευρωζώνη και αρχίζει να το...σκέπτεται βαθέως όσο η κρίση χρέους είναι εκτός ελέγχου, τόσο αυξάνεται το κόστος κρατικού δανεισμού ακόμα και για τις χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση..
Ο επίτροπος Ρεν ζήτησε την επιτάχυνση της έγκρισης της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ενώ επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Στο μεταξύ, οι ηγέτες χωρών της ευρωζώνης συναντώνται εκτάκτως σήμερα Παρασκευή με βασικό θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στις αγορές και την διεθνή οικονομία, την μετάδοση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ. Όπως, ανακοινώθηκε από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας, στην συνάντηση θα συμμετέχουν ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Luis Rodrigues Zapatero.
Μπαρόζο
Σημειώνεται, ότι τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ήδη από χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο. Με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και αναφερόμενος στην Ισπανία και την Ιταλία ζητά την άμεση διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Κατά τον Μπαρόζο, οι αποφάσεις της ΕΕ δεν είχαν στοχευμένη επίδραση στις αγορές, καθώς το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν είναι πολύπλοκο και ανεπαρκές...
Η κρίση της Ευρωζώνης δεν πλήττει πλέον μόνο την περιφέρεια, κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος ζητά την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών EFSF και ESM, ακόμη και μέσω του επανακαθορισμού τους.
Η Ευρώπη “φλέγεται”... και οι Ευρωπαίοι παραθερίζουν
Οι Ευρωπαίοι μπορεί στην τελευταία σύνοδο κορυφής να έλαβαν σημαντικά μέτρα για την ανακοπή της κρίσης στις τρεις χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης καθησυχάζοντας τις αγορές, αλλά δεν προέβλεψαν τις εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία οι οποίες μάλιστα διέκοψαν τις διακοπές του Ισπανού πρωθυπουργού.
Η κατάσταση στις δύο επίμαχες χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία, δηλαδή την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τείνει να εκτροχιαστεί. Στην Ιβηρική Χερσόνησο, ο José Luis Rodríguez Zapatero, προκήρυξε πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο, θέτοντας σε δοκιμασία την αξιοπιστία του προγράμματος προσαρμογής της χώρας. Στη γείτονα χώρα, ο Silvio Berlusconi δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε για να παρουσιάσει ένα νέο αξιόπιστο πρόγραμμα μείωσης του χρέους της Ιταλίας, ενώ αρκέστηκε στις λεκτικές διαβεβαιώσεις για την ισχύ της ιταλικής οικονομίας.
Η Ιταλία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και χρειάζεται να οδηγήσει την οικονομία της σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας διαμορφώνεται στο 128% του ΑΕΠ και υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί μέχρι και 150% του ΑΕΠ έως το 2017, εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει πάνω από 6%. Σχετικά με την Ισπανία, η κατάσταση είναι καλύτερη δεδομένου ότι έχει μικρότερο δημόσιο χρέος. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Ισπανίας δεν θα ξεπεράσει το 75% του ΑΕΠ.
Τους τελευταίους 18 μήνες, όταν και η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, αντιδρά με καθυστέρηση. Ήδη ενώ ο Μπαρόζο και το ΔΝΤ ζητούν επιτακτικά την άμεση εφαρμογή του σχεδίου της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Γερμανίδα Καγκελάριος περνά τις διακοπές της στη Βόρεια Ιταλία και ο Γάλλος πρόεδρος στη Γαλλική Ριβιέρα. Η πολιτική αβεβαιότητα και η πολιτική ραστώνη έχουν εντείνει πλέον τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωζώνης, ενώ ελάχιστες και αποσπασματικές φωνές προσπαθούν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομολόγου Ζιλ Μέκ της Deutsche Bank ένα πακέτο βοήθειας για την Ισπανία θα έφθανε τα 290 δις και για την Ιταλία τα 490 δις ευρώ: Σύνολο 780 δις ευρώ. Όμως ο μηχανισμός έχει στη διάθεσή του σήμερα 300 δις και εξ αυτων τα 142 δις είναι ήδη δεσμευμένα.
Αλώβητη από τις αναταραχές φαίνεται όμως ότι δεν μένει ούτε και η Γαλλία, η οποία είδε εσχάτως το κόστος δανεισμού του να αυξάνεται σημαντικά. Η Γαλλία έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από 7% του ΑΕΠ το 2011 σε λιγότερο από 3%, όπως προβλέπουν τα κριτήρια του Μάαστρχιτ, μέχρι το 2013. Όμως η γαλλική κυβέρνηση ξεκινούσε τους υπολογισμούς της προβλέποντας οικονομική ανάπτυξη 2% το 2011, 2,4% το 2012 και 2,5% το 2013. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν ωστόσο λόγο για ανάπτυξη 1,9% το 2012 και 2,0% το 2013.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει ακόμα και την επιβολή φόρου για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θέλει να αποφύγει αντιλαϊκά μέτρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr