«Πονοκέφαλο» έχουν δημιουργήσει στον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι οι πρόσφατες προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης .
Η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Consob) αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τους εκπρόσωπους των οίκων αξιολόγησης Moody’s και S&P στη Ρώμη, με αφορμή το πρόσφατο «καμπανάκι» των τελευταίων για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αλλά και των ιταλικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει θορυβηθεί από τις μεθοδεύσεις των οίκων αξιολόγησης, φοβούμενη μετάδοση της κρίσης χρέους από τις Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της τρόικας της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, στην Ιταλία. Η Consob έχει προσφύγει, άλλωστε, στην εδρεύουσα στο Παρίσι Αρχή Ευρωπαϊκών Μετοχών και Αγορών, την αρχή δηλαδή που εποπτεύει όλα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ζητώντας της να παρέμβει στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα, η Consob θα ζητήσει από τους εκπροσώπους της S&P να διευκρινίσουν τις θέσεις που εκφράζουν σε δύο εκθέσεις του οίκου, μία εκ των οποίων αφορά το σχεδιαζόμενο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή για τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 47 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα προτού κλείσει η αγορά του Μιλάνου και αναφερόταν σε εκτιμήσεις για το πακέτο προτού καν οριστικοποιηθούν καν τα κυβερνητικά μέτρα.
Η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει επίσης εξηγήσεις από τη Moody's για έκθεση που δημοσίευσε στις 23 Ιουνίου με την οποία θέτει υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση 16 ιταλικών τραπεζών, προκειμένου να τις υποβαθμίσει. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υπέστησαν σοβαρές απώλειες την επομένη της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Moody's.
Η S&P τον περασμένο Μάιο και η Moody's τον Ιούνιο προειδοποίησαν επίσης ότι πιθανώς θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας, με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση της Ρώμης πιθανότατα δεν θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Εξ αιτίας των προειδοποιήσεων αυτών το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων έναντι του γερμανικού εκτινάχθηκε στις 223 μονάδες βάσης στις 27 Ιουνίου για να υποχωρήσει σταδιακά μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα - σήμερα είχε διαμορφωθεί στις 191 μονάδες βάσης.
Η Moody's αξιολογεί το ιταλικό χρέος με Aa2. Τελευταία φορά υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας το Μάιο του 1993. Η S&P αξιολογεί τη χώρα στο Α+ και η τελευταία φορά που αναθεώρησε επί τα χείρω την αξιολόγησή της ήταν τον Οκτώβριο του 2006.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr