Σε διψήφια επίπεδα θα πρέπει να κινείται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των μεγαλύτερων τραπεζών διεθνώς, σύμφωνα με τους κανόνες που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βασιλεία. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες αυξάνεται έως και το 10,5% των περιουσιακών τους στοιχείων.Το 10,5% είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά που είχαν προταθεί στις διαπραγματεύσεις, πλην όμως η Επιτροπή της Βασιλείας υιοθέτησε σκληρή στάση όσον αφορά το είδος των κεφαλαίων που θα πρέπει να βάζουν στην άκρη οι τράπεζες: Θα πρέπει να είναι της υψηλότερης ποιότητας (μετοχές, παρακρατηθέντα κέρδη κ.λπ.), αποκλείοντας μορφές κεφαλαίων όπως τα υβριδικά, που είναι εξαιρετικά διαδεδομένα στην κεντρική Ευρώπη. Για το λόγο αυτό αναλυτές χαρακτήριζαν την απόφαση θρίαμβο των αγγλοσαξόνων.
Συστημικά σημαντικές για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα υπολογίζεται ότι είναι σήμερα περί τις 30 τράπεζες, εκ των οποίων το ένα τέταρτο αμερικανικές (Bank of America, JPMorgan, Citigroup κ.ά.) και αρκετές ευρωπαϊκές (σίγουρα η
HSBC και η
Deutsche Bank). Ήδη οι κανόνες της Βασιλείας επιβάλλουν σε όλες τις τράπεζες να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier-1 τουλάχιστον 7%.
Για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες το ποσοστό αυτό θα είναι υψηλότερο κατά 1-2,5 μονάδες, ανάλογα με την τιμή ενός δείκτη, που θα συνυπολογίζει το μέγεθος της τράπεζας, το βαθμό διασύνδεσής της με τις υπόλοιπες, την παγκόσμια θέση της, την πολυπλοκότητα των προϊόντων της και την αδυναμία υποκατάστασής της.
Εφόσον το μέγεθος κάποιας τράπεζας συνεχίσει να αυξάνεται, ο δείκτης θα επαυξάνεται κατά 1 μονάδα, φτάνοντας το 10,5%. Οι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2016, με τριετή μεταβατική περίοδο.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr