Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Από την πλευρά του IIF θα είναι παρών ο διευθυντής Τσαρλς Νταλάρα (βρέθηκε και στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες) και από την EFC ο πρόεδρος της, ο Ιταλός Βιτόριο Γκρίλι.
Οι περικοπές δαπανών στην Ελλάδα δεν είναι αρκετές για να ξεπεράσει την κρίση καθώς πρέπει επίσης να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η καινοτομία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy.
Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, τα σχόλια του Sarkozy πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης του επενδυτικού προγράμματος της Γαλλίας ύψους 35 δισ. ευρώ.
«Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα – με τις περικοπές των δαπανών δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε ο Sarkozy. Πρέπει επίσης να ενισχυθεί η ανάπτυξη και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό απ’ ότι μέσω της καινοτομίας, πρόσθεσε.
Η Γαλλία εκτιμά ότι θα έχει χρησιμοποιήσει έως και 20 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, από το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2009, δήλωσε ο Sarkozy.
]
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι «έχουμε έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο. Είναι ένα πρώτο περίγραμμα».
Αρχικά, όπως είχε προκύψει απ' αυτά που είχαν γίνει γνωστά από τις διαβουλεύσεις των κεντρικών τραπεζών σε Βέλγιο και Ισπανία, εκτιμάτο ότι η χρονική διάρκεια της μετακύλισης (roll-over) θα ήταν 5 χρόνια.
Ωστόσο, οι τράπεζες φέρονται να μην συμφωνούν με αυτό το σημείο και γι' αυτό στις διαβουλεύσεις που γίνονται στη Γαλλία έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για την 30ετή «ανακύκλωση» μεγάλου μέρους των ομολόγων που λήγουν την επόμενη τριετία και συγκεκριμένα από τα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2014. Η ιδέα φέρεται να ανήκει στα στελέχη της BNP Paribas.
Συγκεκριμένα, το γαλλικό σχέδιο προβλέπει την επανεπένδυση σε ελληνικά ομολόγα 30ετούς διάρκειας του 50% του ποσού από τα ομόλογα που λήγουν, καθώς και την επανεπένδυση του 20% σε ένα ταμείο με «τίτλους υψηλής ποιότητας», ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κεφάλαιο το οποίο θα είναι η εγγύηση για τα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το 30% των ομολόγων που λήγουν θα αποπληρωθούν.
Δηλαδή, αν ένα ομόλογο αξίας 5 δισ. ευρώ λήγει το 2013, ο επενδυτής θα αγοράσει ένα νέο 30ετές ομόλογο αξίας 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ποσό 1 δισ. ευρώ θα το επενδύσει στο ειδικό ταμείο.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν στο ειδικό ταμείο θα λειτουργούν ως ασφάλεια που θα εγγυάται την αποπληρωμή των ομολόγων μετά από 30 χρόνια και έτσι δεν θα προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως ζητούσαν αρκετές τράπεζες.
Οι «τίτλοι υψηλής ποιότητας» εκτιμάται ότι θα είναι κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Για παράδειγμα, για τις γαλλικές τράπεζες θα είναι τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, για τις γερμανικές τα γερμανικά κ.ο.κ.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos, αυτά τα ομόλογα θα έχουν χαμηλό τοκομερίδιο (το ετήσιο επιτόκιο που πληρώνει το ομόλογο) με την στήριξη του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήιξης (EFSF).
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το 20% θα μπορούσε να επενδυθεί σε ομόλογα χαμηλού τοκομεριδίου, που «πιθανώς θα στηρίζονται από ομόλογα με μηδενικό κουπόνι τα οποία θα εκδοθούν από τον EFSF».
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα 52 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 22 είναι σε γερμανικές και τα 15 σε γαλλικές τράπεζες.
Το θέμα της μετακύλισης είναι αρκετά πολύπλοκο για τις τράπεζες, λόγω ζητημάτων νομιικού και λογιστικού χαρακτήρα που εξαρτώνται από το αν τα ομόλογα θα μπουν στο trading χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ή αν θα διακρατηθούν ώς τη λήξη τους.
Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, στη συνάντηση της Ρώμης θα είναι αρκετά στελέχη λογιστικών και νομικών γραφείων.
Το γαλλικό σχέδιο είναι μία παραλλαγή του σχεδίου Brady που εφαρμόστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 σε αρκετές λατινοαμερικανικές χώρες.
Τότε οι ΗΠΑ, εξέδωσαν ομολόγα μηδενικού τοκομερδίου (το ετήσιο επιτόκιο που πληρώνει το ομόλογο) τα οποία αγοράστηκαν ως εγγύηση για την αποπληρωμή των ομολόγων στη λήξη τους από τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.
Η διαφορά είναι ότι στο σχέδιο Brady τα κράτη που δανειζόντουσαν χρηματοδοτούσαν τις εγγυήσεις, ενώ το γαλλικό σχέδιο προβλέπει ότι οι πιστωτές θα προσφέρουν χρηματοδότηση για τις δικές τους εγγυήσεις.
Μέσα στην επόμενη τριετία λήγουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 64 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με την Citigroup, η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει από το σχέδιο αυτό κεφάλαια έως 33 δισ. ευρώ.
Όσο χαμηλότερη είναι η συμμετοχή ιδωτών, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος του δανείου στο νέο πακέτο στήριξης. Δηλαδή, αν το δάνειο είναι περίπου 60 με 80 δισ. ευρώ και δεν εξασφαλισθεί μία ικανοποιητική συμμετοχή ιδιωτών, τότε το δάνειο θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.
Συνολικά (μαζί δηλαδή με τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις) το ύψος του πακέτου βοήθειας θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ και ενδεχομένως τα 120 δισ. ευρώ.