Αφενός επιβεβαιώθηκε και επίσημα πλέον το αίτημα προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, και τώρα τίθεται υπό την καθοδήγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Στο κείμενο που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης η Πορτογαλία θα χρηματοδοτηθεί από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) παρουσιάζοντας παράλληλα ένα πρόγραμμα που θα ασφαλίζει την σταθερότητα στη χώρα.
Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε τρεις παραμέτρους:
-Δημοσιονομική προσαρμογή και βιωσιμότητα των μεγεθών
-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, εξαλείφοντας τις στρεβλώσεις και τις ανισορροπίες της οικονομίας. Στην παράμετρο αυτή θα περιλαμβάνονται και αποκρατικοποιήσεις
-Μέτρα διατήρησης της ρευστότητας και της αποδοτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου
“Καλούμε τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα προσαρμογής και να προσπαθήσουν για το σχηματισμό κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της 5ης Ιουλίου”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Έλαβε επίσημο αίτημα και το ΔΝΤ
Oικονομικό αίτημα βοήθειας από την Πορτογαλία έλαβε προ ολίγου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτό το αίτημα και να προβούμε σε ταχείες συζητήσεις με την πορτογαλική κυβέρνηση, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για ένα οικονομικό πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από τα κύρια πολιτικά κόμματα και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για Ταμείο Χρηματοδοτικό βοήθειας», δήλωσε ο Dominique Strauss-Kahn, επικεφαλής του ΔΝΤ.
Δηλώσεις Γιούνκερ προσερχόμενος στο Eurogroup
"Οι προετοιμασίες του σχεδίου διάσωσης της Πορτογαλίας θα ξεκινήσουν αμέσως", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της άτυπης συνεδρίασης του συμβουλίου στη Βουδαπέστη. Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της Πορτογαλίας πρέπει να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική προσαρμογή
Έκκληση Νοβότνι για επίσπευση της πρώτης δόσης του δανείουΈκκληση για την επίσπευση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του δανείου προς την Πορτογαλία όσο το δυνατόν συντομότερο έκανε χθες από τη Βουδαπέστη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ewald Nowotny. Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στη Βουδαπέστη, όπου έχουν μεταφερθεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την άτυπη συνεδρίαση του συμβουλίου του Eurogroup, ο Νοβότνι τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αρχικά συμφωνία ως προς το ύψος της πρώτης δόσης για την Πορτογαλία και στη συνέχεια να καθοριστεί το συνολικό “πακέτο” της διάσωσης. “Η καλύτερη προσέγγιση στην οικονομική στήριξη προς την Πορτογαλία είναι πρώτα η συμφωνία ως προς την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου το γρηγορότερο δυνατό και έπειτα η αποσαφήνιση των όρων του συνολικού προγράμματος”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, o Όλι Ρεν δήλωσε πως έχει λάβει επίσημο αίτημα από την Πορτογαλία για βοήθεια. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ρεν είπε πως οι διαπραγματεύσεις με την Πορτογαλία θα ξεκινήσουν «πολύ γρήγορα», ενώ σημείωσε πως αναμένει τους υπουργούς της ευρωζώνης να δώσουν εντολή σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ να διαπραγματευτούν το «πακέτο» με την Πορτογαλία. Επισήμανε παράλληλα πως το επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων προς τη χώρα θα καθοριστεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε βέβαιος πως η Ισπανία δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.
Πιέσεις για αυστηρότερα μέτρα έναντι πακέτου ύψους έως και 90 δισ. ευρώ
Οι πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης ασκούν ισχυρές πιέσεις στην Πορτογαλία να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού με αντάλλαγμα το “πακέτο” στήριξης ύψος έως και 90 δισ. ευρώ. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας Jyrki Katainen σε συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητο η Πορτογαλία να προωθήσει αυστηρότερα μέτρα από εκείνα τα οποία είχε προτείνει η κυβέρνηση Σόκρατες και τα οποία δεν εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να μειώσει αισθητά το έλλειμμά της.
“Το πακέτο μέτρων πρέπει να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους, αλλιώς δεν έχει καμία ουσία”, δήλωσε ο Katainen . “Χρειάζεται να είναι περισσότερο ανταγωνιστικό από εκείνο της απερχόμενης κυβέρνησης Σόκρατες”, πρόσθεσε.
Yποβάθμιση καλυμμένων ομολογιών από Moodys
Στο μεταξύ, λίγες μέρες έπειτα από την υποβάθμιση επτά πορτογαλικών τραπεζών, η Moodys "ξαναχτυπά" την Πορτογαλία, υποβαθμίζοντας αυτή τη φορά καλυμμένα ομόλογα.
Ειδικότερα, η Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει:
-Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα έκδοσης της Banco BPI σε A1
-Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα έκδοσης της Banco Comercial Portugues, S.A. σε A2
-Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα έκδοσης της Banco de Investimento Imobiliario σε A2
-Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα έκδοσης της Banco Espirito Santo σε A1
-Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα έκδοσης της Caixa Económica Montepio Geral σε Baa2
-Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα της Caixa Geral de Depósitos σε Aa3
-Καλυμμένα ομόλογα του δημοσίου έκδοσης της CGD σε Aa3
-Ενυπόθηκα καλυμμένα ομόλογα έκδοσης Banco Santander Totta σε Aa2.
Σημειώνεται ότι όλες οι αξιολογήσεις έχουν τεθεί υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr