Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με τα κριτήρια που επεξεργάσθηκαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ εμφανίζονται μεταξύ των χωρών που επεμβαίνουν κατά κόρον στην αγορά ακινήτων. Οι μόνες χώρες που την προσπερνούν είναι η Βραζιλία και τέσσερις ασιατικές χώρες, που παραδοσιακά ακολουθούν πολιτικές παρεμβατισμού (Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ινδία, και Ινδονησία).
Για το ΔΝΤ δεν είναι τυχαίο το ότι στην αμερικανική αγορά ακινήτων δημιουργήθηκε μία φούσκα στο διάστημα 2003-07, η οποία ευθύς αμέσως ξεφούσκωσε απότομα, προκαλώντας μία χρηματοοικονομική κρίση που γοργά εξελίχθηκε σε παγκόσμια. Τα δε δομικά προβλήματα που προκάλεσαν αυτήν την κρίση εξακολουθούν να ενυπάρχουν.
«Το σύστημα χρηματοδότησης των ακινήτων στις ΗΠΑ είναι υπεύθυνο σε πολλές περιπτώσεις. Μία ανασυγκρότηση των σημαντικών παραμέτρων του συστήματος είναι πλέον αναγκαία», τονίζεται στην έκθεση.
Το ΔΝΤ συμβουλεύει τις ΗΠΑ να μιμηθούν «τις καλλίτερες πρακτικές» που ακολουθούνται σε άλλα μέρη: μία αυστηρότερη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων και μία ακόμη πιο διαφανή κρατική παρέμβαση υπέρ των λιγότερο προνομιούχων τάξεων.
Επίσης εκφράζει την υποστήριξή του στο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να καταργήσει τους δύο γίγαντες των στεγαστικών χρηματοδοτήσεων Fannie Mae και Freddie Mac.
«Αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ και θα υποστήριζαν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Θα συνέβαλαν επίσης στην ενίσχυση της ευρωστίας του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους ως δανειστού», τονίζει το ΔΝΤ.