Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αν και έχει υπάρξει μία κατ' αρχήν συναίνεση για τους όρους του “Συμφώνου για το Ευρώ” (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας”, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι χωρισμένη στα δύο, με τα περιθώρια συμφωνίας να είναι οριακά. Μάλιστα, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο του Ευρώ έχουν προχωρήσει οι αποφάσεις μετατίθενται για τον Ιούνιο, με τους Ευρωπαίους να προσπαθούν αφενός να κερδίσουν χρόνο, περιμένοντας να δουν τι θα γίνει με τα ανοιχτά μέτωπα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, και αφετέρου να εξεταστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια όλες οι παράμετροι του Συμφώνου.
Τη Δευτέρα, οι υπουργοί των Οικονομικών των κρατών μελών της 17μελούς ευρωζώνης συμφώνησαν να αυξηθούν τα κεφάλαια του ΕΜΣ, που από το μέσον του 2013 και μετά θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Έχει προβλεφθεί ο ΕΜΣ να διαθέτει 700 δισ. ευρώ, ώστε από τα 500 δισ. ευρώ, συνολικά, να μπορούν να χορηγούνται ως δάνεια μετά το μέσα του 2013 τα κράτη μέλη της ευρωζώνης με δημοσιονομική δυσχέρεια. Τα υπόλοιπα 200 δισ. ευρώ θα είναι εγγυήσεις για τα δάνεια, συμβάλλοντας στην αξιολόγηση του ΕΜΣ με ΑΑΑ από τους αμερικανικούς οίκους.
Αναλυτικότερα, από τα 700 δισ. ευρώ, θα αναδιανεμηθεί ένα μερίδιο των 80 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσει μερικές από τις οικονομίες των κρατών μελών της ευρωζώνης, αναλόγως του πλούτου τους, ενώ τα υπόλοιπα 620 δισ. ευρώ θα είναι ένα ληξιπρόθεσμο (απαιτητό) κεφάλαιο, μαζί με τις εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά.
Η αίσθηση που επικρατούσε ήταν ότι η σημερινή σύνοδος, θα αποτελούσε “παράσταση” για τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία θα προσπαθούσε να αποκαταστήσει το “πληγωμένο” προφίλ της από την προηγούμενη σύνοδο. Τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι ενώ γενικά επικρατεί ικανοποίηση στους περισσότερους αναλυτές για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής, καθώς εκτιμάται ότι η Άγκελα Μέρκελ πέτυχε τους βασικούς στόχους που είχε θέσει για την σταθερότητα του ευρώ, στο εσωτερικό της Γερμανίας εκδηλώνονται επιθέσεις στην καγκελάριο. Βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Φιλελευθέρων (FDP) εκφράζουν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι η κ. Μέρκελ ενέδωσε στις πιέσεις για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF.
Από τη μεριά της η Μέρκελ, προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα προσέλθουν αρκετές φορές μέσα στο έτος στις κάλπες, ζητώντας σχέδιο που να εντάσσει και τους δανειστές κρατών μελών στα μέτρα διάσωσης μέσω της συναίνεσης των περισσοτέρων εξ αυτών σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Αυτή η ρύθμιση θέλει μάλιστα να συμπεριληφθεί στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.