Το μετονομαζόμενο σε “Σύμφωνο του Ευρώ” (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας), δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από διακηρύξεις και πράγματα ήδη γνωστα για την πειθαρχία. Κανένα καινούργιο στοιχείο, καμία επιπλέον λεπτομέρεια, που θα μπορούσε να δώσει στις αγορές ένα μήνυμα για το πως “θέλει” να πορευτεί η Ευρωζώνη.
Επί της ουσίας, με το σύμφωνο αυτό οι 17 χώρες του ευρώ δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω παρά μία απλή δέσμευση ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και στα φορολογικά, τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα, και για το σκοπό αυτό, μία φορά το χρόνο θα συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητες της κάθε χώρα, ώστε σταδιακά να συγκλίνουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν υπάρχει “ίχνος” αποφασιστικότητας, κάτι που και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμμέσως επιβεβαίωσε, δηλώνοντας την Τρίτη ότι δεν προσφέρει “κάποια προστιθέμενη αξία στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης”.
Παράλληλα, οι συστάσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, περί εισαγωγής αυτόματων κυρώσεων για τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών των χωρών μελών, αγνοήθηκαν, ενώ οι ηγέτες αρκέστηκαν στις πολιτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση τέτοιου ενδεχόμενου.
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων από την αρχή της εβδομάδας επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι οι διαφορές δεν γεφυρώθηκαν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ενώ έντονη είναι η φημολογία ότι έξι κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης απειλούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις για το «Σύμφωνο για το ευρώ» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 25ης Μαρτίου, εάν τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν να τροποποιηθούν τα σχετικά με τη συγκρότηση του κεφαλαίου λειτουργίας του ευρωπαϊκού μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM). Μάλιστα, χτες η Φιλανδή πρόεδρος, Tarja Halonen, ζήτησε να σταματήσουν να πληρώνουν «αμαρτίες» των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών της ευρωζώνης, καλώντας την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει αυτήν την πρακτική και να υιοθετήσει ένα περισσότερο δίκαιο σύστημα.
Την ίδια ώρα, οι αγορές φαίνεται να αντιδρούν και στην έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους μίας ευρωπαϊκής χώρας. Αν και στο κείμενο των συμπερασμάτων τόσο της συνόδου κορυφής όσο και του Eurogroup αναφέρεται ότι τα κρατικά ομόλογα που θα κυκλοφορούν από το 2013 και μετά θα περιέχουν μία ρήτρα, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που η χώρα που εκδίδει αυτά τα ομόλογα φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας τότε θα υφίστανται τις επιπτώσεις όχι μόνο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αλλά και ιδιώτες επενδυτές, η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας προβληματίζει τις αγορές και αφήνει “έκθετους” τους Ευρωπαίους. Αν και οι όροι ελάφρυναν, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι δεν βαίνουν όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά εντείνοντας τις ανησυχίες ότι τελικά η χώρα θα προχωρήσει σε κάποιας μορφής, ήπιας ή υποχρεωτικής, αναδιάρθρωσης χρέους (δείτε στα σχετικά αρχεία την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, μετά και την τελευταία αξιολόγηση).
Στην «γραμμή» της Συνόδου της 11ης Μαρτίου αναμένεται να κινηθεί και η Έκτακτη Σύνοδος της 25ης Μαρτίου, όσον αφορά την περαιτέρω πορεία και τις εξελίξεις, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές, τόσο στη χώρα μας όσο και γενικότερα στην Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβούν στις Βρυξέλλες με στόχο την επικύρωση των πρόσφατων αποφάσεων για το επιτόκιο και το χρόνο αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων. Οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ θα μεταβούν με σκοπό να γεφυρωθούν οι διαφορές πάνω στο κείμενο του Συμφώνου του Ευρώ.
- _4.pdf (140 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr