Πριν λίγη ώρα, και ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε για «πιθανές καταστροφικές εξελίξεις» στην Ιαπωνία μέσα στις επόμενες ώρες. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στις εγκαταστάσεις» πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο επίτροπος κ. Guenther Oettinger στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ένα ακόμη εμπόδιο εμφανίζεται στην προσπάθεια της Ιαπωνίας να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή, καθώς οι πιλότοι των ελικοπτέρων που προσπαθούν να ρίξουν νερό στις υπερθερμασμένες δεξαμενές καυσίμων των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Φουκουσίμα, υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εξαιτίας των πολύ υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις.
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Νωρίτερα απ΄ ότι αρχικά εκτιμάται θα ξεκινήσει η ανασυγκρότηση της Ιαπωνικής Οικονομίας και αυτό για ότι όπως συμπερένεται από ενημερωτικό σημείωμα της ICAP Shipping, τα λιμάνια διυλιστήρια και ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, που έπαθαν ζημιές ναι μεν ήταν σημαντικά ωστόσο δεν εξαντλούσαν τις δυνατότητες τους. Σύμφωνα με τους Clarksons και την Inchape, μόνο τρία λιμάνια και ένα oil terminal έχουν κλείσει οπότε η τροφοδοσία της χώρας με πρώτες ύλες όχι μόνο μπορεί να συνεχιστεί κανονικά αλλά και να καλύψει τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν.
Σύμφωνα με το σημείωμα όσον αφορά το σιδηρομετάλλευμα η Ιαπωνία τα 2010 εισήγαγε 134.32 εκ. τόνους iron ore ενώ όλα τα ιαπωνικά λιμάνια μπορούν να υποδεχθούν 202.18 εκ. ειδικότερα to λιμάνι της Kashima είχε ικανότητα υποδοχής 20,1 εκ. τόνων και το 2010 δέχθηκε μόνο 13,25.
Όσον αφορά τον άνθρακα, τα ιαπωνικά λιμάνια μπορούν να υποδεχθούν 331.62 εκ. τόνους, ωστόσο το 2010 εισήχθησαν μόνο 184,57 εκ. Τα τρία λιμάνια που έκλεισαν δηλαδή οι Kashima, Sendai και Onahama, μπορούν να υποδεχθούν 25 εκ. τόνους (Kashima 11,5 εκ. Onahama 7 εκ. και Sendai 7 εκ) ωστόσο το 2010 εισήχθησαν 7 εκ. τόνοι από την Kashima και μόλις 4,9 εκ. τόνοι από την Onahama.Πρακτικά δηλαδή, τα ιαπωνικά λιμάνια μπορούν να εξυπηρετήσουν άνετα τις ανάγκες της χώρας όσον καιρό τα τρία προαναφερθέντα λιμάνια παραμένουν κλειστά.
Είναι αξιοσημείωτο πως οι μεγάλες μεταλλουργίες της χώρας βρίσκονται στο Νότο και οι οποίες προβλέπεται σύντομα να αυξήσουν τις εισαγωγές τους σε σιδηρομεταλλεύματα και άνθρακα προκειμένου να ενισχύσουν τόσο την παραγωγή τους όσο και τα αποθέματα τουςΣύμφωνα με την Societe Generale για φέτος προβλέπεται αρχική αύξηση της ζήτησης LNG κατά 6-7% , ενώ η Citigroup προβλέπει ότι θα αυξηθεί η εισαγωγή άνθρακα κατά 7% από τα 101 εκ. τόνους στους 107.Ειδικά για την ενέργεια αξίζει να σημειωθεί πως οι μονάδες υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου λειτουργούν κανονικά ενώ ήδη σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους η αγορά LNG παρουσιάζει έντονη κινητικότητα, όπως αναφέρει η Maesrk και η Arctic Securities
Προϊόντα Πετρελαίου
Όσον αφορά τα πετρελαιοειδή, τα ιαπωνικά διυλιστήρια συνολικά έχουν παραγωγική ικανότητα 3,9 εκ. βαρελιών ημερησίως με μέσο όρο χρήσης 83,8%. Αυτή τη στιγμή παραμένουν ανενεργά έξι μονάδες συνολικής παραγωγής 1,3 εκ. βαρελιών ημερησίως ωστόσο από τις πληροφορίες που υπάρχουν οι τρείς έχουν σοβαρές ζημιές. Για όσο χρόνο πάντως παραμείνουν κλειστές οι άλλες μονάδες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους στο 100% και καλύψουν σημαντικό μέρος του κενού.Ενέργεια
Το μόνο σοβαρό θέμα είναι κατά πόσο θα υπάρξει πλήρης ενεργειακή κάλυψη των αυξημένων πλέον απαιτήσεων. Εδώ η εικόνα είναι λίγο πιο περίπλοκη λόγω της συνεισφοράς των πυρηνικών εργοστασίων. Οι μονάδες που έχουν κλείσει συνεισφέρουν το 24% της παραγωγής της χώρας, ( 12 GW)εκ των οποίων το 17% της θερμικής και το 52,6 της πυρηνικής. Όσον αφορά την συνολική παραγωγή ενέργειας της χώρας όλες οι εταιρείες παραγάγουν 925.000 GWh από τα οποία το 62% είναι από θερμικά και το 30% από πυρηνική. Ωστόσο οι θερμικές μονάδες παράγουν 571.000 GWh ενώ έχουν δυνατότητα αύξηση παραγωγής κατά 54% δηλαδή για επιπλέον 682.000 Gwh Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι πυρηνικές μονάδες που είναι κλειστές παράγουν 106.000 GWh δηλαδή το κενό άνετα μπορεί να υπερκαλυφθεί από τις θερμικές μονάδες. Το θέμα της ενέργειας είναι σημαντικό καθώς σιγά σιγά θα πρέπει να επανέλθει σε κανονική λειτουργία η βαρειά βιομηχανία της χώρας. Οσο τα πυρηνικά εργοστάσια θα παραμείνουν κλειστά το βάρος θα δοθεί στα θερμοηλεκτρικά εργοαστάσια που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο.
Σεισμική δόνησηΣτο μεταξύ, ισχυρή σεισμική δόνηση, 6 βαθμών, σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ανατολικά του Τόκιο. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το πυρηνικό θρίλερ, καθώς ξεσπούν η μια μετά την άλλη φωτιές στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Νταϊτσί της Φουκουσίμα. Φωτιά εκδηλώθηκε στον αντιδραστήρα Νο 4, για δεύτερη φορά μέσα σε δυο ημέρες.Το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ήταν εκ νέου πολύ υψηλό γύρω ανακοίνωσε η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.
"Το επίπεδο της ραδιενέργειας κοντά στην είσοδο του εργοστασίου αυξομειώνεται σημαντικά από ώρα σε ώρα και οι τιμές αυτές συνεχίζουν να είναι βλαβερές για την υγεία", δήώσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.
Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού απομακρύνθηκε προσωρινά από τις εγκαταστάσεις εξαιτίας του κινδύνου που παρουσιάζει η αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας. Ο πληθυσμός έχει εγκαταλείψει την περιοχή σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής σε απόσταση 20 έως 30 χλμ. από τον σταθμό της Φουκουσίμα μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Χθες Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήταν αρκετές εκατοντάδες υψηλότερα κοντά στους αντιδραστήρες 3 και 4 που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό. Το επίπεδο ήταν 400 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 3 και 100 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 4. Μετά τη δόση 100 μιλισίβερτ που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, οι ιατρικές παρατηρήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των καρκίνων.
Τάκης Λαϊνάς
Πηγές Icap, DB, City, Clarksons, Cantor Fitzgerald, SG, Beremberg
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr