Σε συμφωνία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και για το προσωρινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το επονομαζόμενο EFSF, στοχεύοντας να γίνει περισσότερο «ευέλικτο», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές, ετοιμάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε το τελικό κείμενο να υπογραφεί σύντομα, στο οποίο είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε άτυπες δηλώσεις ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η αύξηση των πορων του ταμείου στα 440 δισ. ευρώ (η πραγματική δυναμικότητα του ταμείου ήταν στα 240 δισ. ευρώ).
Νωρίτερα το R μετέδιδε:
Μέρος ενός συνολικού προγράμματος θα αποτελέσει η αύξηση των κεφαλαίων του EFSF του προσωρινού δηλαδή Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ στην ουσία φάνηκε να αποδέχεται την πρόταση του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο αν και ήταν στη βάση της πρότασης του γαλλογερμανικού άξονα δεν περιλαμβάνει ορισμένες αυστηρές διατάξεις όπως ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και η πλήρης εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο «κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμφωνούν, σε ανώτατο επίπεδο , σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα 12 μηνών. Η επιλογή των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο θα αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων», αναφέρεται στο σχέδιο του «Συμφώνου για το Ευρώ». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι αυτές οι δράσεις θα αποτυπώνονται στα Εθνικά Προγράμματα Σταθεροποίησης και Μεταρρυθμίσεων, τα οποία τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν ετησίως προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Eurogroup, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Ειδικότερα, το Σύμφωνο, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί συγκράτηση των μισθών, καθώς υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει «να διασφαλίζουν ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο τομέα στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα». Επιπλέον, τονίζει ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα. «Οι μονάδες του μισθολογικού κόστους θα ελέγχονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο» και θα συγκρίνονται με αυτές που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη, αναφέρει το Σύμφωνο. Αυτό θα ισχύει ανά οικονομικό τομέα (βιομηχανία και υπηρεσίες).
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα προωθούν την «ευελιξία με ασφάλεια» (flexicurity) στην αγορά εργασίας, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη διαβίου μάθηση. Επίσης, ενθαρρύνονται φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.
Εξάλλου, στο Σύμφωνο επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και των συστημάτων υγείας και πρόνοιας. Σημειώνεται, ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε αυτό τον τομέα θα μπορούν να εξαρτηθούν από τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας. Δηλαδή το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι συνάρτηση του προσδόκιμου ζωής που ισχύει σε κάθε χώρα
Τέλος, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των φορολογικών πολιτικών. «Η διαμόρφωση μιας κοινής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνοχή των εθνικών φορολογικών συστημάτων, σεβόμενοι τις εθνικές στρατηγικές φορολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον η κυρία Μέρκελ σε δηλώσεις της επαίνεσε τις αποφάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να βάλει περαιτέρω μέτρα για την επίσπευση της δημοσιονομικής της προσαρμογής. Ενώ την ίδια ώρα ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένυ απέρριψε τους όρους του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr