«Το διεθνές συναλλαγματικό σύστημα, στην ουσία, υποφέρει πάντοτε από την ίδια ασυμμετρία που προκλήθηκε από την απώλεια του συστήματος του Μπρέτον Γουντς, ήτοι από μία εμφανή διαφορά στις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένες και πλεονασματικές χώρες για να επιτρέψουν αυτόματες μετατροπές, ή για να αναλάβουν πολιτικές που θα μειώνουν τις επίμονες παγκόσμιες ανισορροπίες», εξήγησε η ίδια.
Το σύστημα του Μπρέτον Γουντς, το οποίο εφαρμόσθηκε την επαύριον του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαρτάτο από την μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, με το οποίο συνδέονταν με μία σταθερή ισοτιμία τα υπόλοιπα ισχυρά νομίσματα στον κόσμο.
Το σύστημα τούτο εγκαταλείφθηκε σταδιακά μέσα στη δεκαετία του ’60 με την εξαπλούμενη διόγκωση του αμερικανικού εξωτερικού ελλείμματος, που είχε ενθαρρυνθεί από την αύξουσα παγκόσμια ζήτηση για δολάρια. Το 1971, η Ουάσιγκτον έθεσε τέλος στη μετατρεψιμότητα του δολαρίου, εγκαινιάζοντας το κυμαινόμενο συναλλαγματικό σύστημα, το οποίο επισήμως θεσπίσθηκε το 1976.
Για τη Γέλεν, η λύση σήμερα είναι ναι μεν να διατηρηθεί η φιλοδοξία ενός γενικότερου κυμαινόμενου διεθνούς συστήματος, αλλά συνδυάζοντάς το με μία αυστηρά διαρθρωμένη ρύθμιση των εθνικών οικονομικών συστημάτων.
«Κατά τη δική μου άποψη, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμεθα προς την κατεύθυνση ενός διεθνούς νομισματικού συστήματος, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από πιο εύκαμπτα επιτόκια, φιλελευθεροποιημένα ισοζύγια κεφαλαίων και ανεξάρτητες νομισματικές πολιτικές, οι οποίες θα ευνοήσουν τη διόρθωση των παγκοσμίων ανισορροπιών», εξήγησε η ίδια.
Η Γαλλία, που για το τρέχον έτος προΐσταται της G20, έχει καταθέσει πλείστες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr