Υπό καθεστώς «σύρραξης» στη Λιβύη, τα συμβόλαια του πετρελαίου έχουν πάρει για τα... καλά την ανιούσα, με τον «ανυποχώρητο» Καντάφι να δηλώνει «ότι αυτός είναι η επανάσταση». Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 28 μηνών τερμάτισε τελικά τις συναλλαγές το πετρέλαιο. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου έκλεισαν με άνοδο 2,8% ή αυξημένα κατά 2,68 δολάρια, στα 98,10 δολάρια, μια ανάσα από τα 100 δολάρια που ξεπέρασε ωστόσο νωρίτερα.
Nωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Στους ρυθμούς του ανυποχώρητου Καντάφι "χορεύει" το πετρέλαιο- Φωτιά και στα μέταλλα
Στον "έβδομο ουρανό ''έστειλε" το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα ο "αμετακίνητος" Μουαμάρ Καντάφι, στον "πάτο" τις διεθνείς αγορές... Σε "θρίλερ" έχει εξελιχθεί η έκρυθμη κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, την ώρα που στη Λιβύη η πολιτική κρίση, που ξεκίνησε από την Αίγυπτο για χάρη του τέως προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μοιάζει σαν να μην έχει τέλος, ενώ οι αναλυτές "κουνούν το δάχτυλο" τώρα στη Σαουδική Αραβία, "προεξοφλώντας" ότι αυτός είναι ο επόμενος σταθμός, στον οποίο θα επεκταθούν οι συγκρούσει
Οι συνθήκες που επικρατούν στη Λιβύη εξελίσσονται σε "εμφύλιο πόλεμο", με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 200...Στις αυναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του πετρελαίου είχε ήδη δείξει τα σημάδια σημαντικής ενίσχυσης, με το brent να "σκαρφαλώνει" τελικά την Τρίτη σε υψηλά δυόμιση ετών. Στο πλαίσιο αυτού του "αιματηρού" κλίματος, την εμφάνισή του έκανε και ο διενής οίκος αξιολόγησης S&P, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Λιβύης στο "ΒΒΒ", γεγονός που "έσπρωξε" το πετρέλαιο σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ "παρέσυρε" στα "τάρταρα" ασιατικά και ευρωπαικά χρηματιστήρια. Υπενθυμίζεται ότι στις συναλλαγές της Δευτέρας ο Καντάφι έδωσε ισχυρή ανοδική εκκίνηση στο brent, το οποίο «κλείδωσε» στα 105,15 δολάρια με άνοδο της τάξεως του 3,1%,φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008.
Οι εξελίξεις όμως στη Μέση Ανατολή δεν σταματούν εδώ. Αργά το απόγευμα της Τρίτης τον κύκλο των διεθνών μέσων ενημέρωσης έκανε η φήμη ότι αναμενόταν από στιγμή σε στιγμή διάγγελμα του Μουαμάρ Καντάφι, κάτι το οποίο είχε διαρρεύσει και μία μέρα νωρίτερα. Στο εν λόγω διάγγελμα τελικά ο Καντάφι δήλωσε αμετακίντος από τη θέση του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά "δεν παραιτούμαι, δεν υποχωρώ", ανεβάζοντας την τιμή του αργού πετρελαίου στα "ύψη", το οποίο και κατέγραψε "άλμα" της τάξεως του 5% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ η Wall "βυθίστηκε"σε απώλειες άνω του 1%.Κατά 4,87 δολ. ή κατά 5,7% στα 91,07 δολ. το βαρέλι "αναρριχήθηκαν" τα συμβόλαια αργού παραδόσεως Μαρτίου στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης είχαν "αγγίξει" τα 94,49 δολ. το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Μαρτίου έληξε με το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Παράλληλα, το πιο ενεργό συμβόλαιο του Απριλίου κέριδσε κατά 4,86 δολ. ή 5,4% στα 94,57 δολ. το βαρέλι.
Να σημειωθεί ότι η Λιβύη, χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, διαθέτει αποδεδειγμένα αποθέματα ύψους 41 δισ. βαρελιών ή το 3% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Παράγει περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ οι ταραχές έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 50,000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.Μέταλλα
Ταυτόχρονα, την ώρα που η χώρα έχει «χωριστεί» σε δύο στρατόπεδα, με το σκηνικό να θυμίζει κάτι από «εμφύλιο πόλεμο», «ράλι» για έκτη διαδοχική μέρα σημείωσε τη Δευτέρα και ο χρυσός, ξεπερνώντας τα 1.400 δολάρια την ουγγιά και μάλιστα "αγγίζοντας" τα 1.406,30 δολ. την ουγγιά, ενώ σε υψηλό τριάντα ετών «εκτινάχθηκε» και το ασήμι στα 33,726 δολ. την ουγγιά, "αντικατοπτρίζοντας" την στροφή των traders σε ασφαλέστερα "καταφύγια".
ΙΕΑ
Σοβαρό κίνδυνο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας από την ανοδική κούρσα των τιμών πετρελαίου στις αγορές και τονίζει πως οι βιομηχανικές χώρες είναι έτοιμες να βγάλουν τα αποθέματά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα προμήθειας σημειωθεί στην αγορά από την ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.
Ηδη, οι αμερικανικές τιμές πετρελαίου έφθασαν σήμερα σε υψηλά δυόμισι ετών με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους ότι η ένταση που επικρατεί στη Λιβύη θα επεκταθεί.
«Οι τιμές πετρελαίου αποτελούν ένα μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάκαμψη. Ηδη, η οικονομία είναι εύθραυστη, κυρίως στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ» αναφέρει αναλυτής της ΙΕΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι πιθανό να ωθήσει ακόμη υψηλότερα τις πετρελαϊκές τιμές. Αποτέλεσμα θα είναι το αυξημένο κόστος πετρελαίου να αποδυναμώσει τα εμπορικά ισοζύγια των βιομηχανικών χωρών, να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τις πιέσεις προς τις Κεντρικές Τράπεζας για αναπροσαρμογή των επιτοκίων.
Τί λένε οι αναλυτές
«Η μεγαλύτερη ανησυχία θα ήταν μια επέκταση της τρέχουσας κατάστασης στη Σαουδική Αραβία», αναφέρει ο αναλυτής της CMC Markets, Μάικλ Χέουσον, προσθέτοντας ότι «οι αγορές απεχθάνονται την αβεβαιότητα και τείνουν να προχωρούν πρώτα σε δράση και μετά σε σκέψεις».
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Caylon, Christopher Barret, «Όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς αποτελεί σημαντική παραγωγός χώρα πετρελαίου.» Σ. Αραβία: Θα προστατεύσουμε την αγορά πετρελαίου
Η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει στα όποια προβλήματα που δημιουργηθούν στην παραγωγή πετρελαίου να επηρεάσουν τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η αγορά γνωρίζει ότι η Σαουδική Αραβία διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και ιστορικό στο να τη χρησιμοποιεί όταν χρειάζεται», δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman Al.
«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, αυτό που πρέπει να επικρατήσει είναι η ομαλότητα της προσφοράς πετρελαίου», τόνισε ο πρίγκιπας, στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών πετρελαίου των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο. Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο risk premium. Αν υπάρχει φωτιά σε ένα σπίτι, ο πανικός οδηγεί σε καταστροφή. Πρέπει να υπάρχει συγκράτηση και λογική σκέψη για παραμείνουν όλοι ασφαλείς», πρόσθεσε.
BP
Στο μεταξύ, η βρετανική BP PLC ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναστέλλει τις προετοιμασίες για την εξόρυξη πετρελαίου στη λιβυκή έρημο, καθώς οι ανάδοχοι εγκαταλείπουν το project λόγω των αναταραχών στη χώρα. Η κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πλήγμα για τον πετρελαϊκό κολοσσό, ο οποίος το 2007 υπέγραψε συμφωνία αξίας τουλάχιστον 900 εκατ. δολαρίων για εξόρυξη στη Λιβύη, αναφέροντας τότε ότι ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη δέσμευση ερευνών. Ωστόσο οι υπεράκτιες λειτουργίες της BP συνεχίζονται κανονικά. Εκπρόσωπος της BP δήλωσε ότι «ορισμένοι ανάδοχοι που εργάζονται εκεί εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις για προληπτικούς λόγους».
Σταυρούλα Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr