Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η πρόταση του προέδρου Χέρμαν Βαν Ρόμπαι για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης και η έγκρισή της από το Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο, αντανακλά μια βελτίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρεί όμως ότι είναι «λιγότερη από αυτήν που απαιτείται για την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας της οικονομίας με ένα ενιαίο νόμισμα».
Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές υπογράμμισε: «Είμαι σίγουρος ότι τους επόμενους μήνες το ΕΚ θα βοηθήσει την Ευρώπη να κάνει το σημαντικό βήμα προς την οικονομική διακυβέρνηση. Έχετε εποπτικό ρόλο και πρέπει να δείξετε την αποφασιστικότητά σας όταν πρόκειται για καίρια θέματα», προσθέτοντας ότι: «θα είναι σημαντική η επίδραση του Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τη διακυβέρνηση».
Απαντώντας σε διάφορα ερωτήματα ευρωβουλευτών, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε κατ' αρχάς ότι η ευθύνη της ΕΚΤ αφορά το νομισματικό μέρος και ότι το οικονομικό είναι ευθύνη των κρατών μελών.
Υποστήριξε ότι σύμφωνα με την εντολή που έχει η ΕΚΤ από τις Συνθήκες έχει ανταποκριθεί με τρία «θεμελιώδη» στοιχεία:
- Σταθερότητα τιμών με μέσο πληθωρισμό στην περιοχή του ευρώ γύρω στο 1,97% κατά τα 12 τελευταία χρόνια,
- Ευθυγράμμιση των πληθωριστικών τάσεων με την σταθερότητα των τιμών
- Ανεξαρτησία της ΕΚΤ από τις πολιτικές δυνάμεις και διαφάνεια στην επικοινωνία της .
«Υπήρξαμε αξιόπιστοι τα προηγούμενα 12 χρόνια και θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι για τα επόμενα 10 χρόνια» δήλωσε ο κ. Τρισέ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε την χειρότερη κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Εάν δεν είχαμε αντιδράσει γρήγορα και θαρραλέα, οι κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις θα είχαμε αντιμετωπίσει τη χειρότερη κρίση από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και θα είχαμε περάσει σε μεγάλη ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο».
Υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι «ευρωπαϊκή κρίση» αλλά έχουμε τις επιπτώσεις στην Ευρώπη από εξωτερική κρίση. Οι ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν πρώτου μεγέθους προβλήματα.
Σχετικά με την εξωτερική πτυχή του ευρώ ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στον συναλλαγματικό τομέα με τα μετατρέψιμα νομίσματα αλλά και τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών.
Μετά την κατάρρευση του Μπρέντον Γουντς, ανέφερε, τα μετατρέψιμα νομίσματα, δηλαδή ευρώ, δολάριο ΗΠΑ, Καναδικό δολάριο, Λίρα, έχουν διακυμάνσεις, η δε υπερβολική πτητικότητα στις συναλλαγματικές κινήσεις έχουν επιδράσεις στην οικονομική και νομισματική σταθερότητα.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες δηλώσεις των αμερικανικών αρχών περί σταθερότητας. «Ένα αξιόπιστο δολάριο είναι προς συμφέρον των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε ο κ. Τρισέ.
Για τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες τους δεν είναι επαρκώς ευέλικτες.
Υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες κινήσεις προς μια ρεαλιστική συναλλαγματική αγορά, με την αποφυγή υποτιμήσεων για λόγους ανταγωνιστικούς, πράγμα που τελικά θα είναι προς το συμφέρον τόσο των αναδυόμενων χωρών όσο και της παγκόσμιας κοινότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr