Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιρλανδία έχει καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ρευστότητα έως τα μέσα του επομένου έτους, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο άμεσης κρίσης.
Παρά ταύτα, βάσει δημοσκόπησης που διενήργησε το Ρόιτερ μεταξύ οικονομολόγων και στελεχών της αγοράς ομολόγων, 20 εκ των 30 ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Ιρλανδία δεν θα κατορθώσει να διανύσει το 2011 δίχως εξωτερική βοήθεια.
"Η επιτοκιακή ψαλίδα των ομολόγων (σ.σ. με τα αντίστοιχα γερμανικά) είναι πολύ σοβαρή και υπάρχει διεθνής ανησυχία σε ολόκληρη την ευρωζώνη για αυτό", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράϊαν Λένιχαν, στο Δουβλίνο.
Απέδωσε δε μέρος της ευθύνης για την εξέλιξη αυτή στα "δίχως πρόθεση" σχόλια γερμανών αξιωματούχων σχετικά με ένα νέο μόνιμο μηχανισμό στην ευρωζώνη, που θα ανάγκαζε ιδιώτες που έχουν τοποθετήσεις επί κρατικών ομολόγων να βοηθήσουν στην ανάληψη του κόστους τυχόν μελλοντικών διασώσεων.
Μολονότι η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι ο νέος μηχανισμός δεν θα αφορά υφιστάμενο χρέος, το σχέδιο έσπειρε ανησυχία στις αγορές αυξάνοντας τους φόβους σχετικά με αλυσιδωτές επιπτώσεις επί των περιφερειακών μελών της ευρωζώνης.
Ο Λένιχαν κατέστησε σαφές ότι η Ιρλανδία ζητά διευκρινήσεις επί του γερμανικού σχεδίου αλλά και ότι θα προχωρήσει βάσει των ιδικών της δυνάμεων. "Έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε το κράτος σε μια βιώσιμη και αξιόπιστη βάση", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Ιρλανδική κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν αναλυτές, βρίσκεται αντιμέτωπη με τιτάνιο έργο, καθώς διαθέτει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αναμένεται να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού 2011 τον επόμενο μήνα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 6 δισ.ευρώ, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο αντιστοιχεί σε 32% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.
Ως αποτέλεσμα της ανησυχιών αναφορικά με την Ιρλανδία η απόδοση των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων εκτοξεύτηκε σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων από 6% σε 9%. Στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 στη Σεούλ της Ν.Κορέας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να δράσει σε περίπτωση που η Ιρλανδία χρειαστεί βοήθεια. "Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία έτοιμα προς χρήση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη". Η επιτοκιακή ψαλίδα (spread) μεταξύ ιρλανδικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων κατέρριψε το επίπεδο των 680 μονάδων βάσης, σημειώνοντας άνοδο για ένατη κατά σειρά ημέρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr