Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 7,9% στο 4,5%, προβλέπονται, πέραν της αύξησης του ΦΠΑ από το 19% στο 20%, η κατάργηση διαφόρων ελαφρύνσεων στη φορολόγηση του εισοδήματος, περικοπές στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των διοδίων όπως και του φόρου σε είδη καπνού και στην μπίρα.
Όπως αναφέρεται από το φημισμένο Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης, η σλοβακική οικονομία έχει αρκετά στέρεες βάσεις και προβλέπεται να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη κατά 4%, ενώ επηρεάζεται θετικά από την αυξανόμενη ζήτηση αγαθών στη Γερμανία, κυρίως στον τομέα του αυτοκινήτου, στον οποίο η Σλοβακία έχει παρουσιάσει αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν εγκατασταθεί τεράστιες μονάδες παραγωγής ή συναρμολόγησης γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, πρόβλημα δημιουργείται από την υψηλή ανεργία που κατά μέσο όρο φτάνει το 14%, αλλά στα ανατολικά της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς από την οικονομική ανάπτυξη έχουν ωφεληθεί μόνον οι περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.
Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες του πληθυσμού, που έφεραν την Τρίτη δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην ογκώδη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας, ο νέος τριμερής δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας στη γειτονική Τσεχία αποφάσισε στα μέσα της εβδομάδας την περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και την κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων, στοχεύοντας στη μείωση του ελλείμματος από το 5,3% στο 4,6% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα αυτά στην Πράγα κρίνονται από το βιεννέζικο Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών Συγκρίσεων ως υπερβολικά, καθώς, όπως αναφέρεται σχετικά, ο τσεχικός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από σταθερότητα.
Ήδη, κατά την ορκωμοσία της, στις 13 Ιουλίου, η κυβέρνηση του Πετρ Νέτσας είχε ανακοινώσει μια σειρά μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2013, με περικοπές στις κοινωνικές παροχές, μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας και το Συνταξιοδοτικό, αλλά και την καθιέρωση διδάκτρων στα πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία προβλέπονται τώρα στο νέο προϋπολογισμό.
Στην Ουγγαρία, ο νέος πρωθυπουργός και αρχηγός της δεξιάς Ενωσης Νεαρών Δημοκρατών, Βίκτορ Ορμπάν, που υπήρξε νικητής των βουλευτικών εκλογών τον περασμένο Απρίλιο, αποσπώντας συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου, μετά την ανάληψη της εξουσίας, ένα «φιλόδοξο σχέδιο δράσης 29 σημείων για την οικονομία».
Στη βάση του σχεδίου αυτού επιδιώκεται από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης ένας περιορισμός του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αποδόμηση της γραφειοκρατίας, η υποστήριξη επενδύσεων και η εγγύηση μιας γρηγορότερης απορρόφησης κοινοτικών πόρων.
Επιπλέον, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την εξοικονόμηση ποσών ύψους 120 δισ. φιορινίων που θα προέλθουν από περικοπές δαπανών κρατικών οργανισμών, αναδιάρθρωση του μισθολογίου των εργαζομένων στο Δημόσιο και από τους ελέγχους δαπανών από τον προϋπολογισμό των υπουργείων.
Ως μεγάλο στόχο του, ο Βίκτορ Ορμπάν είχε εξαγγείλει τη θέσπιση μέσα στο 2011 ενιαίας φορολογικής κλίμακας για το φόρο εισοδήματος στο 16%, που όμως τώρα αναβάλλεται και πρόκειται να ισχύσει μόνον από το 2013, ενώ έχει υπονοηθεί και η αναβολή εφαρμογής αρκετών από τα «29» σημεία του «φιλόδοξου» οικονομικού προγράμματός του, εξαιτίας και των διαφορών και αντιπαραθέσεών του που έχουν προκύψει στο μεταξύ διάστημα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr