Πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν κατ΄ιδίαν κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι η Σλοβακία μπορεί να αντιμετωπίσει την περιφρόνηση ορισμένων από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας της απόφασής της αυτής η οποία είναι πιθανόν να περιπλέξει τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, καθιστώντας ορισμένες πλούσιες χώρες λιγότερο πρόθυμες να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες της Ενωσης.
Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας, της φτωχότερης από τις 16 χώρες της ευρωζώνης, αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα δεν θα συμβάλει με τα 816 εκατομμύρια ευρώ που της αντιστοιχούν στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με το επιχείρημα ότι οι φορολογούμενοι μίας χώρας που διατήρησαν υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος της δεν πρέπει να κληθούν να διασώσουν την οικονομία μίας άσωτης χώρας-μέλους.
Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας αρνήθηκε να συμβάλει στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, παρά τη δέσμευση που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα.
"Η Σλοβακία είχε συμφωνήσει. Η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας υπαναχώρησε σε αυτή τη δέσμευση. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Θα έχουμε συνομιλίες για το θέμα. Θέλουμε η Σλοβακία να αντιμετωπίζει περισσότερο σοβαρά τις δεσμεύσεις της στο μέλλον", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ σε ασυνήθη αυστηρό τόνο.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη σλοβακική απόφαση.
"Είμαι σοκαρισμένος από το γεγονός ότι μία χώρα μπορεί να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία ενέργεια τόσο κατάφωρα αντίθετη με την ενότητα και υπευθυνότητα για την κοινή μας μοίρα στην ευρωζώνη", δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται.
"Οι πολιτικές συνέπειες αυτού είναι ότι η Σλοβακία έχει πλήρως απομονωθεί και η νέα κυβέρνηση έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της και της καλής θέλησης".
Οταν ερωτήθηκε εάν αισθάνεται απομονωμένος, ο σλοβάκος υπουργός οικονομικών Ιβάν Μίκλος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ σήμερα: "Όχι. Τουλάχιστον, όχι ακόμη".
Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την απόφαση της Σλοβακίας ως ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης, η οποία θεωρείται σημαντική αρχή της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας εντός ενός τόσο σκληρού οικονομικού κλίματος.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι ορισμένες πλούσιες χώρες της ΕΕ θα είναι τώρα λιγότερο πρόθυμες να επιδείξουν αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2021.
Περί το εν τρίτον του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, δαπανάται υπό μορφήν βοήθειας προς φτωχές περιοχές, κυρίως της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Σλοβακίας.
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Γιάνους Λεβαντόφσκι, όταν ερωτήθηκε εάν η απόφαση της Σλοβακίας θα έχει συνέπειες στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, δήλωσε στο Ρόιτερ: "Δεν θα βοηθήσει".
Αλλος διπλωμάτης δήλωσε: "Η Σλοβακία αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι".
"Την επόμενη φορά που η Σλοβακία θα ζητήσει μία χάρη, οι άνθρωποι θα το θυμούνται αυτό", δήλωσε ένας τρίτος διπλωμάτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr