Το θέμα αυτό είναι, βέβαια, κατά πολύ σημαντικότερο από την απλή περιοδική αποτίμηση από το ΔΝΤ της κινεζικής οικονομίας, καθώς είναι ρυθμιστικός παράγοντας για το διεθνές εμπόριο και για τα εμπορικά ισοζύγια πολύ ισχυρών οικονομιών.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο από το Πεκίνο αποφασίστηκε να επιτραπεί η διακύμανση του γιουάν στις συναλλαγματικές αγορές (νωρίτερα και για περίπου μια διετία ίσχυε μία "διοικητική" ισοτιμία), με τους αναλυτές στις δυτικές αγορές όμως να φρονούν ότι "το γιουάν παραμένει υπο-τιμημένο".
ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Βρετανία αντιπροσωπεύονται ξεχωριστά στο 24μελές ΔΣ του ΔΝΤ με έναν αντιπρόσωπο η καθεμία, ενώ ομάδες κρατών διάφορων περιοχών του πλανήτη αντιπροσωπεύονται κι αυτές.
Παρατηρήθηκε, μάλιστα, ότι αφότου η ισοτιμία του γιουάν διεθνώς δεν είναι προκαθορισμένη, αλλα απλά ελεγχόμενη, τούτο ανατιμήθηκε και κατά 1% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. "Μελλοντικές ανατιμήσεις του γιουάν" δεν αποκλείστηκαν από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάϊτνερ, δεδομένου ότι από την Κεντρική Τράπεζα (Fed) δηλώνεται ότι "το γιουάν είναι πρακτικά υποτιμημένο σε ποσοστό από 10% έως και 30%, κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας". Πολύ περισσότερη είναι όμως η υποτίμηση σύμφωνα με την Γαλλίδα οικονομολόγο Ανίκ Στετά, είναι οριακά 60%, όπως αυτή έγραψε τον Φεβρουάριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr