Στόχος του εγχειρήματος αυτού, όπως ανέφερε, είναι «οι δύο κυβερνήσεις να μπορούν να αποφασίζουν προς την κατεύθυνση της απαραίτητης δημοσιονομικής σύγκλισης, τόσο όσον αφορά στην φορολόγηση των επιχειρήσεων όσο και στην φορολόγηση φυσικών προσώπων».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως τα φορολογικά συστήματα των δύο κρατών έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους και δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Σαρκοζί αναφέρεται στον εναρμονισμό τους.
Συγκριτικά με τη Γερμανία, η Γαλλία συλλέγει λιγότερα από άμεσους φόρους και περισσότερα από έμμεσους. Διαθέτει επίσης φόρο περιουσίας ο οποίος καταργήθηκε στη Γερμανία, ύστερα από δημοψήφισμα το 1995. Επίσης, τα φορολογικά βάρη στη Γαλλία αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 42,8% του ΑΕΠ το 2008, έναντι 39,5% στη Γερμανία. Οι δημόσιες δαπάνες στη Γαλλία το 2009 ανήλθαν σε 55,6% του ΑΕΠ έναντι 47,6% στη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι η παρουσία του Σόιμπλε στην συνεδρίαση του γαλλικού κυβερνητικού επιτελείου ήρθε σε συνέχεια συμμετοχής της γαλλίδας ομολόγου του Κριστίν Λαγκάρντ στο γερμανικό συμβούλιο πριν από κάποιους μήνες.
Νωρίτερα, προτάσεις με θέμα την επιβολή προσωρινής αναστολής του δικαιώματος ψήφου σε όσες χώρες παρουσιάζουν συστηματικά υπερβολικό έλλειμμα παρουσίασαν η Γαλλία και η Γερμανία, σε κοινή τους επιστολή στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
«Μόλις υπογράψαμε μία κοινή επιστολή προς τον κ. Βαν Ρόμπεϊ που περιλαμβάνει μία κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την ενδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό τηςστο Παρίσι.
Αναγνωρίζοντας ότι η επιβολή πολιτικών κυρώσεων απαιτεί αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «μια εναλλακτική πολιτική, μη δεσμευτική νομικά, θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μιας πολιτικής συμφωνίας που θα επέτρεπε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης» να αποκλείουν από ορισμένες ψηφοφορίες ένα κράτος μέλος που παραβίασε τους κανονισμούς αυτούς όσον αφορά το έλλειμμά του.
Ακόμη, απηύθυναν έκκληση για την ενίσχυση της εποπτείας και του συντονισμού των εθνικών προϋπολογισμών καθώς και την καλύτερη εποπτεία των διαφοροποιήσεων στην ανταγωνιστικότητα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και το ιδιωτικό χρέος.
Ο Σόιμπλε, λίγο πριν από την συνάντησή του με την Λαγκάρντ, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η διεξαγωγή των τεστ αντοχής σε τράπεζες στην ΕΕ θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Πρόσθεσε, δε, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές δείχνουν ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη, αλλά όπως σημείωσε «ο δρόμος θα είναι μακρύς».
Τέλος, η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής σε τράπεζες χωρών μελών της ΕΕ θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, όπως προγραμματιζόταν αρχικά, και όχι νωρίτερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr