Σύμφωνα με ανάλυση του Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, «τώρα η προσοχή επικεντρώνεται στα κέρδη». Τα ανεπίσημα μακροοικονομικά στοιχεία που φθάνουν από την Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και την Κίνα καθιστούν αυτό το Τρίμηνο πιο σημαντικό από ό,τι συνήθως. Δεδομένων των χαμηλών προσδοκιών στην αρχή του Α’ Τριμήνου, ήταν λίγο-πολύ σαφές ότι οι εταιρείες θα εξέπλητταν θετικά τις αγορές και αυτό προκάλεσε σημαντική άνοδο των μετοχών.
Από τότε όμως οι προβλέψεις για τα κέρδη αναθεωρήθηκαν ανοδικά (αν και πρόσφατα σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα) και η περίοδος αυτή ξεκινά με πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τις μελλοντικές δυνατότητες των κερδών των εταιρειών. Εάν το τρίμηνο αυτό φέρει υψηλά κέρδη, αναμένεται βραχυπρόθεσμη άνοδος των μετοχών ως επακόλουθο, ενώ αν τα κέρδη αποδειχθούν αδύναμα θα συνεχιστεί η σταδιακή πώληση των μετοχών υψηλότερου κινδύνου.
Η Saxo Bank ξεκινάει με την πεποίθηση ότι αναμένονται υψηλά κέρδη. Αντίθετα με το Α’ Τρίμηνο, αυτή τη φορά οι ανοδικές εκπλήξεις δεν θα προέλθουν από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Μάλλον πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα σε κλάδους όπως τα καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας, τα βιομηχανικά προϊόντα και η τεχνολογία.
Πού οφείλεται αυτό; Υπάρχει παραδοσιακά σχέση μεταξύ των προβλέψεων των διοικήσεων περί κερδών και των εκπλήξεων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ο λόγος των θετικών προς τις αρνητικές προβλέψεις των διοικήσεων ήταν 1,1 τους τελευταίους 3 μήνες, αποτέλεσμα αρκετά καλό αφού ο μέσος όρος των τελευταίων 10 ετών για το δεύτερο τρίμηνο ήταν 0,6.
Η σχέση που έχει διαπιστωθεί μεταξύ των προβλέψεων των διοικήσεων για τα κέρδη και των εκπλήξεων είναι ότι οι εταιρείες που ανακοινώνουν θετικές προβλέψεις έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκπλήξουν θετικά, παρουσιάζοντας ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη κατά το επερχόμενο τρίμηνο. Θεωρούμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι διοικήσεις τείνουν να είναι συντηρητικές στις προβλέψεις των αποτελεσμάτων.
Εφαρμόζοντας λοιπόν αυτόν τον δείκτη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επερχόμενη περίοδος μας επιφυλάσσει υψηλά κέρδη με θετικές εκπλήξεις άνω του μέσου όρου. Εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο, αναμένουμε ανοδικές εκπλήξεις σε κλάδους όπως η τεχνολογία, τα καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας και τα βιομηχανικά προϊόντα. Οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για αρνητικές εκπλήξεις είναι τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες.
Προβλέψεις Κερδών σε Παγκόσμιο Επίπεδο
Τα κέρδη των εταιρειών παγκοσμίως έχουν ανακάμψει σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα στη διάρκεια της ύφεσης και λίγοι πλέον αμφισβητούν την πιθανότητα να επιτευχθεί διεθνώς αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 30-40% για το 2010. Έως τώρα, για τα κέρδη υπήρξε έντονη ανάκαμψη τύπου ‘V’.
Ωστόσο, το επίκεντρο της προσοχής τώρα μετατοπίζεται στο 2011. Συγκεκριμένα, οι αγορές μετοχών εμφανίζουν αυξανόμενη ανησυχία ότι η παγκόσμια διπλή ύφεση της οικονομίας θα επιφέρει παγκόσμια διπλή ύφεση στα εταιρικά κέρδη. Με τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 19% για το επόμενο έτος, υπάρχει σαφής υπόνοια ότι οι σημερινές προβλέψεις είναι υπερβολικά υψηλές. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η πρόσφατη διόρθωση στους βασικούς δείκτες αποτελεί την αρχή ενός φαινομένου εξ ίσου δυσμενούς με όσα ζήσαμε το 2008.
Η πρόβλεψή μας είναι ότι υφίσταται υψηλός κίνδυνος διπλής ύφεσης παγκοσμίως, αν και αναγνωρίζουμε ότι η διόρθωση των βασικών δεικτών είναι φυσιολογική κατά το 2ο έτος του κύκλου. Πριν από κάποιο μαζικό κύμα υποβαθμίσεων του τύπου και του μεγέθους του 2008, θα έπρεπε να προϋπάρχουν ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης, υψηλά αποθέματα και πολύ υψηλή κερδοφορία. Κανείς από τους προαναφερθέντες παράγοντες δεν ισχύει στην παρούσα συγκυρία. Μια νέα σημαντική πτώση των κερδών ξεκινώντας από τα σημερινά επίπεδα θα ήταν κάτι χωρίς προηγούμενο. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η τρέχουσα διόρθωση των εκτιμήσεων προϊδεάζει για έναν πρώιμο μετριασμό των εταιρικών κερδών και όχι κατάρρευση κατά το τέλος του οικονομικού κύκλου.
Ακόμη και αν υπάρξει διπλή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, πιστεύουμε ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από αυτήν που θα περίμεναν οι επενδυτές. Εκτιμούμε ότι η κοστολογική βάση των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σήμερα 11% χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2007-2008. Πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει να προστατευθούν τα διεθνή κέρδη ανά μετοχή από τον αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης το 2011. Ξεκινάμε λοιπόν προβλέποντας ασθενική ανάκαμψη, η οποία σαφώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αναλυτών περί αύξησης των κερδών ανά μετοχή κατά 20% το 2011. Θεωρούμε ότι το 2011 η εξέλιξη των κερδών ανά μετοχή θα είναι μάλλον στάσιμη και θα ακολουθήσει και πάλι ανοδική πορεία το 2012.
Προβλέψεις Κερδών ανά Περιοχή και Τομέα της Οικονομίας
Ενώ λοιπόν η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, θεωρούμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε τις προτιμήσεις μας στις μετοχές, στους κλάδους της οικονομίας και στις γεωγραφικές περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυναμική κερδών (προς το παρόν). Στρατηγικές βασισμένες στις τάσεις κερδών τείνουν να έχουν καλύτερες αποδόσεις κατά τα μεσαία έτη του κύκλου και χαμηλότερες αποδόσεις κατά τις κρίσιμες καμπές της οικονομίας
Αν και αυτή τη στιγμή η αγορά φαίνεται να ετοιμάζεται για μια νέα κρίσιμη καμπή (με πτωτική τάση), θεωρούμε τους φόβους διπλής ύφεσης υπερβολικούς λόγω της αναμενόμενης ανθεκτικότητας των κερδών ανά μετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύουμε λοιπόν ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι στρατηγικές βασισμένες στις τάσεις κερδών (οι οποίες εδώ ορίζονται ως η μεταβολή των 12μηνων προβλέψεων κέρδους ανά μετοχή, άρα ως μείγμα μελλοντικής ανάπτυξης και τροποποίησης της πρόβλεψης των αναλυτών).
Οι αναδυόμενες αγορές εμφανίζονται ως περίπτωση σταθερής ανάπτυξης, με κέρδη που ξεπερνούν τις άλλες γεωγραφικές περιοχές τόσο στις πτωτικές όσο και στις ανοδικές φάσεις. Η Ιαπωνία εμφανίζεται ως κλασσικό παράδειγμα κυκλικής εξέλιξης. Η τάση των κερδών κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της ύφεσης αλλά τώρα υπερκεράζει τα ποσοστά στις περιοχές που βρίσκονται σε ανάκαμψη.
Η τάση των κερδών στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται καλή σε σύγκριση με τα οικονομικά αποτελέσματα, το οποίο στηρίζει την άποψή μας ότι η αγορά μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις μάλλον της παγκόσμιας παρά της Βρετανικής οικονομίας. Οι δύο πλέον αδύναμες γεωγραφικές περιφέρειες είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Ως προς την τάση των κερδών ανά κλάδο, ένας επενδυτής θα πρέπει να προτιμήσει τα καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας, τα βιομηχανικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες. Υπάρχουν ενδείξεις εξασθένησης της κυκλικής ανάκαμψης στην Πληροφορική και στο Χρηματοπιστωτικό τομέα. Η τάση των κερδών στον κλάδο της παγκόσμιας Ενέργειας συνεχίζει να απογοητεύει. Επομένως αυτή τη στιγμή το μήνυμα που προκύπτει από την τάση των κερδών είναι διφορούμενο για τους πιο ευαίσθητους οικονομικά τομείς.
Ωστόσο, συνεχίζουν να είναι σαφείς οι τάσεις για τις μετοχές σταθερής απόδοσης. Η μειωμένη απόδοση κερδών δεν οφείλεται σε συγκεκριμένες υποβαθμίσεις αλλά, κατά τη γνώμη μας, μάλλον αντανακλά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη σε κάποιους άλλους κλάδους. Αυτή είναι μια τάση που αναμένεται να συνεχισθεί προς το παρόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr