Η Golman Sachs εκτιμάται πως θα είναι αυτή που θα πληγεί περισσότερο, καθώς σύμφωνα με τον αναλυτή Kian Abouhossein – όπως μεταδίδει το Bloomberg – θα δει μείωση κερδών κατά 4,67 δις. δολάρια το 2011. Τις λιγότερες επιπτώσεις θα έχει η UBS, με εκτιμώμενη πτώση κερδών κατά 1,92 δις. δολάρια.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan, η Goldman Sachs αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς σημαντικό μέρος των κερδών της προέρχεται από τις επενδυτικές της δραστηριότητες.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Obama ανακοίνωσε ότι θα ψηφιστούν κανόνες για τον περιορισμό της ανάληψης κινδύνου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος με τις προτάσεις του, επιστρέφει στη νοοτροπία του νόμου «Glass-Steagall», από τον οποίο οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν στο τέλος του 20ου αιώνα. Ο νόμος, που υιοθετήθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες με τις σημερινές (τη δεκαετία του '30, μετά τη Μεγάλη Ύφεση) διαχώριζε τις εμπορικές/δανειακές τραπεζικές δραστηριότητες από τις επενδυτικές
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η απαγόρευση στις λιανικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια σε «ριψοκίνδυνες» οικονομικές συναλλαγές -κάτι που θα εμποδίσει τις εμπορικές τράπεζες να επενδύουν σε hedge fund και private equity fund.
Θετικές αντιδράσεις στην Ευρώπη
Τη στήριξή τους στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου εξέφρασαν Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, τη στιγμή που στις διεθνείς αγορές σημειώνονται μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε σαν μία χρήσιμη πρόταση για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τα μέτρα "πολύ, πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός", ενώ την επιδοκιμασία του εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, δηλώνοντας πως ο Ομπάμα ανοίγει το δρόμο για να θεσπίσει και ο υπόλοιπος κόσμος ένα συνετό πλαίσιο διεθνών κανόνων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr