Αν και το κλίμα αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες που θα διαρκέσουν και την Παρασκευή, αρκετά κράτη-μέλη θεωρούν άτοπη μια συζήτηση για τη χρηματοδότηση μέτρων μείωσης ατμοσφαιρικών ρύπων, ειδικά τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ευρώπη.
Η χρηματοπιστωτική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα απασχολήσει και αυτή τη φορά τη Σύνοδο Κορυφής.
Βάσει ενός σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι «27» αναμένεται να τονίσουν ότι καθώς η οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται και η εμπιστοσύνη των αγορών αυξάνεται, εκτιμάται μια ισχνή ανάκαμψη για το 2010 και πιο ισχυρή ανάπτυξη για το 2011.
Ωστόσο, τα κράτη-μέλη θα επισημάνουν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, καθώς το 2010 αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής κατάστασης.
Για το λόγο αυτό, θα υπογραμμίζουν ότι η στήριξη των οικονομιών θα συνεχιστεί έως ώτου επανέλθει πλήρως η οικονομική ανάκαμψη.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη να χαραχθούν συντονισμένες στρατηγικές εξόδου από τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το θέμα των κλιματικών αλλαγών θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας της Πέμπτης.
Oι «27» καλούνται να αποφασίσουν για το ύψος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την περίοδο 2010-2012 οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να βοηθηθούν από τις αναπτυγμένες, με περίπου 5 έως 7 δισ. ευρώ, ετησίως.
Η σουηδική προεδρία της ΕΕ προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο ποσό, ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, η ΕΕ θεωρεί ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ δεν είναι συγκρίσιμες με τις προσπάθειες της ΕΕ στη μάχη κατά των κλιματικών αλαγών.
«Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις προθέσεις και άλλων ανεπτυγμένων χωρών και θα κινηθούμε αναλόγως», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρίντριχ Ράινφιλντ, λίγες μέρες πριν τις τελικές αποφάσεις στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές των ρυπογόνων αερίων κατά 20% ως το 2020 και υπόσχεται να φτάσει μείωση 30%, αν και οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια στην μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών.
Για να μειωθεί η θέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, εκτιμάται πως οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν ως το 2020, κατά 25 ως 40% τις εκπομπές αερίων, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Προς το παρόν οι αναπτυγμένες χώρες στο σύνολό τους, δεσμεύονται πως θα μειώσουν τους ρύπους κατά 13,3%. Στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζεται πως θα δεσμευτούν σε μείωση κατά 17,8%, εφόσον η ΕΕ δεχτεί να μειώσει τους ρύπους της κατά 30%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr