Νωρίτερα, οι δείκτες κατέγραψε πτώση, με τους επενδυτές να «αξιολογούν» την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης Troubled Asset Relief Program (TARP), ύψους 700 δισ. δολαρίων, έως τον Οκτώβριο.
«Βουτιά» 3,8 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.
Την επέκταση του προγράμματος στήριξης Troubled Asset Relief Program (TARP), ύψους 700 δισ. δολαρίων, έως τον Οκτώβριο, αποφάσισε η κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner. Το TARP ήταν προγραμματισμένο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου.
Σε σχετικό έγγραφο που έστειλε στο Κογκρέσο ο Geithner αναφέρει πως το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών που κινδυνεύουν με έξωση και για την ενίσχυση της ρευστότητας σε μικρές και και κοινοτικές τράπεζες ώστε να αυξηθούν τα δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις.
Το υπουργείο πάντως δεν περιμένει να χρησιμοποιήσει πάνω από 550 δισ. δολ. από τα κεφάλαια, ενώ αναμένονται αποπληρώσεις ύψους 175 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2010.
Στο -2,4% βρίσκεται η Texas Instruments, μετά τη χαμηλότερη των εκτιμήσεων πωλήσεων της.
Πτώση 13% για τη Mens Wearhouse, η οποία αναμένει ζημιές ύψους 15 σεντς ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο.
Πτωτικά 8% κινείται η MedAssets, η οποία αναμένει μικρότερα των αναμενόμενων κέρδη το 2010, ενώ με απώλειες 4,6% κινείται η Micromet, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Roth Capital.
«Βουτιά» 17% για τη Photronics, καθώς ανακοίνωσε μικρότερες των αναμενόμενων πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο.
Με κέρδη 3,7% κινείται η Dr Pepper Snapple Group, ύστερα από συμφωνία διάρκειας 20 ετών, ύψους 900 εκατ. δολαρίων, με την Pepsi για την παραγωγή και διανομή συγκεκριμένων προϊόντων της.
Ελλάδα και Ισπανία "βυθίζουν" την Ευρώπη
Με νευρικότητα κινούνται οι ευρωαγορές, στον απόηχο της υποβάθμισης του «outlook» της οικονομίας της Ισπανίας από την S&P, αλλά και των πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Fitch, μία μέρα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο. Αρνητικά επιδρά και η επιβολή του έκτατου φόρου στους τραπεζίτες στη Βρετανία.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,07% στις 5.226 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση κατά 0,21% στις 5.676 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC κινείται οριακά στο 0,01% στις 3.785 μονάδες.
Στο -0,7% βρίσκεται ο Dow Jones Stoxx 600 Index, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,7%, μετά τη χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας της Ιαπωνίας, η οποία ανήλθε κατά 1,3% στο τρίτο τρίμηνο από 4,8% τον προηγούμενο μήνα.
Η S&P, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό υποβάθμισε τις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας από σταθερές σε αρνητικές, ενώ ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε τις αξιολογήσεις ΑΑ+ για το μακροπρόθεσμο χρέος και Α1+ για το βραχυπρόθεσμο. Η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, λόγω της μικρής αναμενόμενης ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αλλά και των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε σύγκριση με τις άλλεςχώρες.
Μετά την υποβάθμιση της οικονομίας, ήρθε και η υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Fitch. Υποβάθμισε λοιπόν, την ΑΤΕ, ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Στo μεταξύ, ο ίδιος οίκος προέβη στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒΒ+ από Α- με αρνητικές προοπτικές λόγω των ανησυχιών για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημόσιων οικονομικών.
Σύμφωνα με τον οίκο, η μη λήψη των απαραίτητων μέτρων στην Ελλάδα μειώνει την εμ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr