Αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της 81% από τις υπηρεσίες αξιολόγησης (Fitch Ratings) και το 19% από το λογισμικό διαχείρισης κινδύνου (Algorithmics). Το 38% των εσόδων της προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 23% από την Ευρώπη (εκτός Αγγλίας), το 11% από την Ασία και το 10% από τη Μεγ. Βρετανία.
Με άλλα λόγια η Fitch είναι έμμεσα «δημόσια» εταιρεία, αλλά με εξαιρετικά χαμηλή διασπορά μετοχών, φαινόμενο που δεν συναντάται σε εταιρείες με ανάλογη (υψηλή) χρηματιστηριακή της αξία. Είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου διεθνώς μετά τη Standards & Poors και τη Moody's.
Την τελευταία 12μηνη περίοδο 2008/2009 πραγματοποίησε έσοδα 559 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 137 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) 22 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα σε μια δύσκολη χρονιά. Μια χρονιά νωρίτερα τα κέρδη ήταν 20,4 εκατ. ευρώ και δύο χρονιές νωρίτερα 79,5 εκατ. ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης της, Mark Ladreit de Lacharriere είναι σημαίνον στέλεχος της γαλλικής και όχι μόνο επιχειρηματικής κοινότητας. Συνδυάζει business, πολιτιστικές δραστηριότητες και εσχάτως αγαθοεργίες. Είναι μέλος του Δ.Σ. μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όπως της Casino, της L'Oreal και της Renault. Είναι επίσης σύμβουλος στην κεντρική τράπεζα της Γαλλίας. Το 2006, εκλέχτηκε πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Είναι επίσης πρόεδρος του εκδοτικού ομίλου La Revue des Deux Mondes και φιλανθρωπικού ιδρύματος. Προσφάτως έγινε πρέσβης καλής θέλησης της Unesco.
Fitch και Lehman
H Fitch όπως και οι άλλοι οίκοι είχαν επικριθεί για τις υπερβολικά καλούς βαθμούς που έβαζαν σε εταιρείες που πτώχευσαν. Στις 28 Ιουνίου 2007, περίπου ένα χρόνο πριν η Lehman Brothers κηρύξει πτώχευση, ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει σε ΑΑ- την πιστοληπτική της ικανότητά και των θυγατρικών της, δίνοντας μάλιστα την ένδειξη της «σταθερότητας» για την προοπτική της.
Οπως έγραφε στο σημείωμα «η αναβάθμιση είναι το αποτέλεσμα των βελτιωμένων εσόδων και της διαφοροποίησης των κερδών ανά προϊόν και γεωγραφικό τομέα. Το μερίδιο αγοράς στις μετοχές και στην επενδυτική τραπεζική βελτιώνεται.... Όταν η Lehman κήρυξε πτώχευση η Fitch είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση μιας μόνο βαθμίδας δηλαδή σε Α+ από ΑΑ-. Και με αυτή την αξιολόγηση έσκασε. Μετά την ένταξη στο καθεστώς πτώχευσης, τότε η Fitch «έριξε» επτά σκαλιά την βαθμολογία, δηλαδή σε D από A+.
Χρ. Ιωάν.
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr