Σύμφωνα με τον Robert Schumacher, διαχειριστή κεφαλαίων στην La Defense, θυγατρική της γαλλικής Axa Investment Managers, «με αυτό τον τρόπο η Federal Reserve διευκολύνει την μεταφορά ρευστού πίσω στην οικονομία. Αν θες να βοηθήσεις οικονομικά αυτούς που μπορούν να βελτιώσουν την κατανάλωση, θα πρέπει να ρίξεις χρήματα στα ταμεία των εταιριών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι αμερικανικές εταιρίες πούλησαν μόνο το πρώτο τρίμηνο χρέος ύψους 385.9 δισ. δολαρίων, καθώς οι πιστωτές βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στις αγορές. Η έκδοση ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο άγγιξε τα 331.9 δισ. δολάρια ενώ μειώθηκε στα 268.4 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις ομολόγων με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση (investment-grade) είχαν φτάσει ως τις 23 Νοεμβρίου τα 1,031 τρις δολάρια από 930.5 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Οι πωλήσεις ομολόγων υψηλής απόδοσης (και άρα υψηλότερου ρίσκου) άγγιξαν τα 139.6 δισ. δολάρια, από 149.1 δισ. το 2006, που ήταν το έτος με το υψηλότερο ποσοστό πώλησης των λεγόμενων junk-bonds, δηλαδή των ομολόγων με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.
Επιστροφή στην ανάπτυξη
«Οι επιχειρήσεις χτίζουν εκ νέου τους ισολογισμούς τους με ρυθμούς που ταχύτερους δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», τονίζει ο κ. Schumacher. «Τοποθετούνται για να επιστρέψουν σε μια περίοδο ανάπτυξης», επισήμανε ο διαχειριστής. Οι εταιρίες που είχαν αποκλειστεί από τις αγορές χρήματος κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης δανείζονται τώρα πιο επιθετικά και πωλούν χρέος προκειμένου να αποφύγουν τον σκόπελο του κινδύνου αναχρηματοδότησης των δανείων τους» τονίζει ο επικεφαλής στρατηγικής στον κλάδο ομολόγων της Knight Libertas, κ. Brian Yelvington.
Σύμφωνα με τον κ. Yelvington το κόστος δανεισμού βρίσκεται εξάλλου σε ιστορικά χαμηλά, γεγονός που διευκολύνει την όλη διαδικασία. Πέρυσι η Fed μείωσε τα επιτόκια overnight στη διατραπεζική σε ένα εύρος από 0 έως 0,25%, στα πλαίσια των προγραμμάτων αναθέρμανσης της οικονομίας. Οι αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα υποχώρησαν στο 5,74% στις 20 Νοεμβρίου, από 9,76% στα τέλη του περασμένου έτους. Οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου μόνο, είχαν πουλήσει ομόλογα συνολικού ύψους 199,9 δις. δολάρια με την εγγύηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και οι πωλήσεις συνεχίζονται. Το μεγαλύτερο χρέος πούλησαν η Citigroup και το χρηματοοικονομικό σκέλος της General Electric, η GE Capital, αγγίζοντας τα 98,7 εκατ. δολάρια.
Από τις εταιρίες που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η ζυθοποιία Anheuser-Busch Leuven, με έδρα το Βέλγιο, και η φαρμακευτική Pfizer, η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου παγκοσμίως, καθώς και η επίσης φαρμακευτική Roche, ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων πωλητών χρέους παγκοσμίως, με πωλήσεις 13.5 δις. δολάρια η κάθε μια, με περίοδο ωρίμανσης άνω των 18 μηνών.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι πωλήσεις investment-grade ομολόγων στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 20% το 2010 στα 800 δισ. δολάρια περίπου, καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη τους. Αντίθετα, οι πωλήσεις junk-bonds για το 2010 μπορεί να φτάσουν τα 189 δισ. δολάρια, καθώς το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ωθούν πολλούς επενδυτές να επιδιώξουν μεγαλύτερα ρίσκα και αντίστοιχες αποδόσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα υψηλού κινδύνου, θεωρούνται όσα έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση κάτω από BBB- από τη Standard & Poor's και κάτω από Baa3 από τη Moody's.
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr