• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Βουτιά στις διεθνείς αγορές και το Χ.Α.

17:33 - 24 Νοε 2009 | Ειδήσεις
Έμεινε από καύσιμα η αγορά! Στον απόηχο της κακής επίδοσης του αμερικάνικου ΑΕΠ οι αγορές άρχισαν να κλυδωνίζονται και πάλι. Που σημαίνει ότι η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών στην Ε.Ε., η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και οι προσδοκίες για ανάκαμψη από τη Μεγάλη Βρετάνια, «κάηκαν».
Οι αγορές πέρασαν σε αρνητικό πεδίο και μαζί με αυτές το Χ.Α., που ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι τα υψηλά των 2.463 μονάδων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,81%, στις 2.428,54 μονάδες, απογοητεύοντας για μία ακόμα συνεδρίαση τους συναλλασσομένους. Το spread στα ομόλογα ξέφυγε και πάλι προς στις 180 μονάδες βάσης, δεδομένων των παραινέσεων Τρισέ να περιορίσουν τα κράτη μέλη το δανεισμό και να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά τους. Σύμφωνα με την αγορά, το Χ.Α. παραμένει «ευάλωτο», όσο η οικονομία δε θωρακίζεται.

Το κλίμα ήταν για μία ακόμα συνεδρίαση άσχημο. Ακόμα και στα ψηλά ημέρας, η πλειοψηφία των μετοχών υποχωρούσε. Στο κλείσιμο, 139 διαμορφώθηκαν με απώλειες, έναντι 69 που ενισχύθηκαν και 93 που παρέμειναν αμετάβλητες. Οι συναλλαγές ήταν και πάλι υποτονικές, διαμορφούμενες κοντά στα 190 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας την ανησυχία των επενδυτών για τη συνέχεια.

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο. Ταυτόχρονα, εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη της Εθνικής, που έκλεισε με μικρή άνοδο 0,44%, στα 22,80 ευρώ και όγκο2,620 εκατ. τεμάχια. Σημειωτέον, ότι ενδοσυνεδριακά η μετοχή είχε βρεθεί στα ψηλά των 23,30 ευρώ. Οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με απώλειες, με τις μεγαλύτερες στην Κύπρου, που υποχώρησε κατά 5,28%, στα όρια των 5 ευρώ, Marfin Popular 3,30%, ΑΤΕ 2,91%, Εurobank 2,35%, Πειραιώς 1,73% και Alpha 1,69%. Κάθετες ήταν οι απώλειες και για τον ΟΠΑΠ σε ποσοστό 2,81%, ενώ ο ΟΤΕ πέρασε σε κεφαλαιοποίηση τον Οργανισμό, αγγίζοντας την τέταρτη θέση με 5,2 δισ. ευρώ έναντι 5,1 δις. ευρώ του Οργανισμού Προγνωστικών. Απώλειες άνω του 2% κατέγραψε και η μετοχή της ΔΕΗ. Γενικότερα, ο ASE 20 από εκεί που ενισχυόταν έκλεισε με απώλειες 1,03%.  

Πτωτικά η Wall


Πτωτικά κινούνται οι αμερικανικές αγορές, ωθούμενες από τη χαμηλότερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία αποκαλύπτει ότι οι καταναλωτές «παλεύουν» να ανακάμψουν από την κρίση. Αναλυτικά, ο Dow Jones υποχωρεί 0,24% στις 10.429 μονάδες, μετά το υψηλό 13 μηνών που «άγγιξε» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,11% στις1.105 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,41% στος 2.167 μονάδες.

Στο -17% βρίσκεται η Hewlett-Packard, καθώς οι πωλήσεις υπολογιστών της μειώθηκαν κατά 12%.

Με απώλειες τουλάχιστον 1,3% κινούνται οι Bank of America και Fifth Third Bancorp, καθώς η FED ζήτησε τα σχέδια εννέα αμερικανικών τραπεζών - που πήραν μέρος στα stress tests - για την αποπλήρωση των κρατικών κεφαλαίων TARP, σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα έχει ζητήσει από την Bank of America Corp. και οχτώ ακόμα τράπεζες να παραδώσουν πλάνο και χρονοδιάγραμμα.

Οι τράπεζες ενδέχεται να έχουν την επιλογή να αποπληρώσουν τα κεφάλαια TARP σύντομα, αν ήδη έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και συνεχίσουν να ξεπερνούν τα 'μαξιλάρια' (buffers) κεφαλαίων, όπως αυτά ορίστηκαν στα stress tests.

Οι εν λόγω τράπεζες έχουν συνολικά λάβει περίπου 142 δισ. δολάρια σε κρατικά κεφάλαια, από τα 700 δισ. δολάρια κρατικής βοήθειας που ενέκρινε το Κονγκρέσο το 2008.

Οι τράπεζες στα stress tests που δεν έχουν ακόμα αποπληρώσει τα TARP είναι οι Bank of America, PNC, Citigroup Inc., Fifth Third Bancorp, GMAC Inc., KeyCorp, Regions Financial Corp., SunTrust Banks Inc. and Wells Fargo & Co.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 2,8% διαμορφώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, από -0,7% το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο, αρχικά, είχε παρουσιάσει ανάπτυξη 3,5% της αμερικανικής οικονομίας. Η μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση 2,8% οφείλεται στη μικρότερη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και του υψηλότερου εμπορικού ελλείμματος.

Το 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο, το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,8%, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 70 ετών.

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman