Τόνισε μάλιστα πως «τώρα περισσότερο από ποτέ, οι επιλογές πάνω στη δημόσια πολιτική θα διαμορφώσουν την ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει». Καταλήγοντας δε, επεσήμανε πως μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να επιφέρει επώδυνη επιβράδυνση.
Δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι, από τη Χιλή, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ουσιαστικά υπενθύμισαν πως η βιωσιμότητα της τρέχουσας οικονομικής ανόδου δεν είναι εγγυημένη, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις τους, ενώ οι αναδυόμενες χώρες της Ασίας, η Ιαπωνία αλλά και η Γερμανία θα πρέπει να επεκτείνουν τις εσωτερικές τους δαπάνες.
Οι βιομηχανικές χώρες, από την πλευρά τους, πρέπει να ξαναχτίσουν ένα σταθερό και αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Γκούπτα, σε παρέμβασή του πρότεινε δύο αναπτυξιακά μοντέλα. Το ένα το ονόμασε «λαβωμένη αλλά ανθεκτική οικονομία». Δηλαδή, μπορεί αρχικά τα μέτρα να είναι επώδυνα, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα προσφέρουν βιώσιμη ανάπτυξη. Το δεύτερο το ονόμασε «στάσιμη παγκοσμιοποίηση» το οποίο, θα επιτρέψει υποτυπώδη αρχικά ανάκαμψη και αφού περάσουν πολλά χρόνια, μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για άνοδο.
Κάλεσε δε τους επιχειρηματίες να είναι παρόντες στη συζήτηση για την εμπορική πολιτική που θα χαράξουν οι ιθύνοντες στις διάφορες χώρες και τους προέτρεψε να πάρουν θέση κατά του «προστατευτισμού».
Οι Κυβερνήσεις, οι ΜΚΟ καθώς και οι ψηφοφόροι ήδη μιλούν και απαιτούν μάλιστα μεταβολές στο υπάρχον οικονομικό σύστημα, το οποίο θα επαναπροσδιορίσει με τη σειρά του τον τρόπο με τον οποίο γίνονται πια οι συνεργασίες, όταν η κρίση θα αποτελεί παρελθόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr