Το εμπάργκο κατά της Κούβας, το οποίο επιβλήθηκε το 1963, ενισχύθηκε το 1992 και στη συνέχεια το 1996 και ατόνησε από το 2000, οπότε και επιτράπηκε η πώληση αγροτικών προϊόντων και φαρμάκων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τροποποίησε στις 13 Απριλίου τις κυρώσεις, επιτρέποντας τα ταξίδια των Αμερικανο-κουβανών προς το νησί, ορισμένες αποστολές και το εμπόριο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Διεθνής Αμνηστία: Να αρθεί άμεσα το εμπάργκο
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία απήυθυνε έκκληση στον Μπαράκ Ομπαμα να άρει άμεσα το εμπάργκο, το οποίο χαρακτήρισε ως «ανήθικο», μιλώντας ευθέως για «αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος». Οπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε σχετική έκθεση που συνοδεύει την έκκλησή της, εκατομμύρια άτομα δεν είχαν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης λόγω ακριβώς του εμπάργκο.
«Είναι η τέλεια ευκαιρία για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποστασιοποιηθεί από τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ανάγκη τερματισμού του εμπάργκο», δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιρέν Χαν.
«Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας είναι ανήθικο και πρέπει να τερματιστεί», προσθέτει η Χαν. «Εμποδίζει εκατομμύρια Κουβανούς να επωφεληθούν από ζωτικής σημασίας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό κεφαλαιώδους σημασίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr