Στις 48,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Αύγουστο, ανακάμπτοντας από την πτώση στις 46,4 μονάδες που είχε σημειώσει τον Ιούλιο. Αν και η άνοδος ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, στοιχείο που υποδηλώνει τη συνέχιση της αρνητικής πορείας της οικονομίας.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες, από 46,1 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν στις 49,9 μονάδες, από 48,1 μονάδες προηγουμένως.
Υποχώρησαν για δεύτερη φορά μέσα σ ένα μήνα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που πέρασε, φτάνοντας τις 570.000 αιτήσεις, μειωμένες κατά 4.000, σύμφωνα με ανακοίνωση του το Υπουργείο Απασχόλησης.
Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες αυξήθηκε κατά 4.000 στις 571.250 αιτήσεις, φθάνοντας σε υψηλό οκτώ εβδομάδων, ενώ μέσος όρος των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε κατά 27.250 στις 6,22 εκατ. αιτήσεις.
Με κέρδη κινούνται η Bank of America και η JPMorgan Chase & Co, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώνουν η Pfizer και η Amgen.
Με απώλειες η Ευρώπη
Αρνητικά "γύρισαν" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεασμένα από τον δείκτη υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Παρά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1% και τον ελάχιστα καλύτερο των εκτιμήσεων δείκτης PMI, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,29% στις 4.803 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι υποχωρεί 0,61% στις 3.551 μονάδες ενώ πτώση 0,36% καταγράφει και ο DAX στη Φρανκφούρτη, διαμορφωμένος στις 5.300 μονάδες.
Ανω του 3,7% κινείται η Xstrata και η Vedanta Resources, μετά την αάνοδ στην τιμή των μετάλλων και την ανακοίνωση της Alcoa ότι αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια κατανάλωση του αλουμινίου.
Στο +2,2% βρίσκεται η Alcoa, ενώ η National Express Group σημείωνει κέρδη 14%, μετά την εξαγορά της θυγατρικής της από την αγγλική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία «έβαλε» στα ταμεία της 1,25 δισ. δολάρια.
Σταθερό στο 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο στην ευρωζώνη, όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση να διαμορφώνεται ελαφρά κάτω από το 2%. Στην απόφαση για τη διατήρηση του παρεμβατικού επιτοκίου στο 1%, σύμφωνα με αναλυτές, «βασικό ρόλο έπαιξε η πρόσφατη ανακοίνωση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία».
«Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να σταθεροποιείται μετά τη σημαντική συρρίκνωση της και βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σταδιακή ανάκαμψη,» δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, ο οποίος ανακοίνωσε την αναβάθμιση των προβλέψεων της ΕΚΤ για την οικονομία της ευρωζώνης το 2009 και 2010. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε πρόεδρος της ΕΚΤ, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της ευρωζώνης προβλέπεται να συρρικνωθεί από 3,8% έως 4,4% το 2009, ενώ το 2010, το ΑΕΠ θα φτάσει από -0,5% έως 0,9%.
Ενδείξεις βελτίωσης καταγράφει η οικονομία της Ευρωζώνης, με τον τομέα των υπηρεσιών να σημειώνει ανοδική πορεία κατά τον Αύγουστο, και τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Γαλλία και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 50,4 μονάδες τον Αύγουστο από 47 μονάδες τον Ιούλιο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων αλλά και τις αρχικές εκτιμήσεις της Markit που τοποθετούσαν το δείκτη στις 50 μονάδες.
Στον αντίποδα, υποχώρηση σε ποσοστό 0,2% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις ήταν σταθερές σε σχέση με το Μάιο. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2008, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 1,8%.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία υποχώρησαν κατά 1,2% ενώ στο Βέλγιο αυξήθηκαν κατά 1,4%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr