Η Ρωσία ανακοίνωσε κι επίσημα και διά στόματος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι δεν θα στείλει πρεσβευτή στο Κίεβο μέχρι να αλλάξει η χώρα πολιτική ηγεσία και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύ χωρών.
Έντονη ήταν η ουκρανική αντίδραση, που κατηγόρησε τη Ρωσία για "ιμπεριαλιστικά συμπλέγματα".
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο ανακοίνωσε πρόγραμμα προετοιμασίας της χώρας για να ενισχύσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008, Γερμανία και Γαλλία εναντιώθηκαν στην ένταξή της, ενώ ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Ρασμούσεν μετά τις εξαγγελίες του Γιουσένκο δήλωσε ότι "η ένταξη της Ουκρανίας απέχει ακόμη αρκετά".
Ωστόσο, πέρα από το ΝΑΤΟ, αγκάθι παραμένουν οι απευθείας συζητήσεις της Ουκρανίας με την Ε.Ε. προκειμένου η τελευταία να εξασφαλίσει ομαλή φυσική ροή ρωσικού φυσικού αερίου. Στις αρχές Αυγούστου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λάβει η Ουκρανία δάνειο 1,7 δισ. δολαρίων προκειμένου να εκσυγχρονίσει το δίκτυό της και να αποπληρώσει μέρος των χρεών της προς τη Ρωσία.
Υπερ της Ουκρανίας γέρνουν και οι ΗΠΑ, καθώς ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπαϊντεν στα τέλη Ιουλίου, δήλωσε ότι η σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας δεν θα αποβούν εις βάρος των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει και από τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου ΄δικτύου φυσικού αερίου της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr