Μεικτά πρόσημα στη Wall
Με μεικτά πρόσημα τελικά έκλεισαν οι δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, οδηγώντας τον δείκτη Standard & Poor΄s 500 στην τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, εξαιτίας της νέας «βουτιάς» του αργού κάτω και από τα 60 δολάρια το βαρέλι και της ανησυχίας ότι η οικονομική επιβράδυνση θα είναι παρατεταμένη. Το στήριγμα της αναπάντεχης συρρίκνωσης του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου υπερτέρησε τελικά της μεγαλύτερης των εκτιμήσεων πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Απώλειες σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας, αφού ο Dow ολοκλήρωσε με απώλειες 1,6%, ο Nasdaq με 2,3% και ο S&P 500 με 1,9%. Για τον Dow και τον S&P 500 ήταν η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πτωτικής πορείας.
Βουτιά 24% σημείωσε η CIT Group ύστερα από τις ανησυχίες ότι η Federal Deposit Insurance δε θα στηρίξει την αγορά ομολόγων της εταιρίας.
Απώλειες κατέγραψε ο πετρελαϊκός κλάδος, καθώς η πτώση της τιμής του αργού είναι ασταμάτητη και διαπραγματεύτηκε σήμερα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Η Chevron βρέθηκε στο -2,9%.
Στο -1,8% βρέθηκε η IBM, καθώς η Goldman Sachs αναθεώρησε αρνητικά τη σύσταση για τη μετοχή της σε «neutral» από «buy» προηγουμένως.
Από την άλλη, αν και περιορίστηκαν στο τέλος της συνεδρίασης, κέρδη 0,5% σημείωσε η Dell καθώς η Goldman Sachs ενέταξε στη λίστα «conviction buy» τη μετοχή της εταιρίας. Κέρδη 2,9% και για τη SanDisk, μετά την αύξηση των εκτιμήσεων της Morgan Stanley, για τα κέρδη του 2010.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, απρόσμενη συρρίκνωση της τάξης του 9,8% κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στις ΗΠΑ το Μάιο και διαμορφώθηκε στα 25,96 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διεύρυνση στα 30 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν πτωτικά. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα συρρικνώθηκε στα 17,48 δισ. δολάρια.
Ισχυρή πτώση κατέγραψε ο δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan/Reutres στις αρχές Ιουλίου. Ο δείκτης υποχώρησε στις 64,6 μονάδες από τους 70,8 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί κατά πολύ υψηλότερα στις 70,5 μονάδες.
Αύξηση 3,2% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το Νοέμβριο του 2007 και την τέταρτη διαδοχική σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, καθώς οι τιμές του αργού είχαν σημειώσει το μεγαλύτερο άλμα της τελευταίας δεκαετίας. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη κατά 2,3%. Παρά τη μηνιαία αύξηση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 17,4% σε επίπεδο έτους. Το Μάιο ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε κατά 1,4% έπειτα από ανοδική αναθεώρηση από το αρχικό 1,3%.
Απώλειες στην Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού έντονες πιέσεις ασκησαν οι προβλέψεις του CEO της Renault, ο οποίος βλέπει το 2010 εξίσου δύσκολο με το 2009, καθώς και δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με 10 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για προγράμματα ενίσχυσης οικονομικής ενίσχυσης.
Σε επίπεδο εβδομάδας οι δείκτες κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το FTSE να υποχωρεί κατά 2,57%, τον CAC κατά 4,37% και τον DAX κατά 2,8%.
Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,5% στις 198,47 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index κινήθηκε πτωτικά κατά 0,2%, καθώς οι απώλειες του ναυτιλιακού κλάδου και των Ιαπωνικών εταιρειών ακινήτων αντιστάθμισαν τα κέρδη του μεταλλουργικού κλάδου.
Η Νορβηγική DnB NOR υποχώρησε κατά 2%, καθώς σημείωσε μειωμένα κέρδη λόγω απομειώσεων στα δάνεια.
Ακόμη, απώλειες 2,5% σημείωσε η UniCredit, η οποία λαμβάνει το 28% των εσόδων της από την
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr