Στην ατζέντα της συνόδου, εκτός από τις κλιματικές αλλαγές, είναι και οι επιπτώσεις της οικονομικές κρίσης, καθώς στην περσινή σύνοδο οι ηγέτες των οχτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη δεν είχαν καταφέρει να προβλέψουν το μέγεθος της κρίσης. Το προσχέδιο των συνομιλιών αναφέρει ότι «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα».
Σημειώνεται ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων τους δεν θα υπάρχει σαφής αναφορά στο ευαίσθητο ζήτημα του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ζητήσει την κατοχύρωση ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Παράλληλα, ένας τομέας όπου μπορεί να επιτευχθεί σημαντική συμφωνία είναι το εμπόριο, καθώς προσχέδιο ανακοίνωσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα το 2010.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, αλλά και οι συλλήψεις ακτιβιστών τόσο στη Λ'Ακουίλα όσο και στη Ρώμη. Ο προεδρεύων της G8, Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε χθες ότι οι ηγέτες δεν έχουν διαμορφώσει ακόμα κοινή γραμμή για το Ιράν με αφορμή τις εκτεταμένες μετεκλογικές ταραχές. Αν και η Γαλλία ζητά αυστηρή στάση, η Ρωσία τάσσεται υπέρ μίας ηπιότερης αντίδρασης με ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου, θέση που μάλλον θα επικρατήσει τελικά, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται και η Βόρειος Κορέα και η διάδοση των πυρηνικών, αλλά και η πειρατεία στο κέρας της Αφρικής.
«Πρωτοβουλία της Λ'Ακουϊλα για την Ασφάλεια των Τροφίμων»
Σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η χώρα του θα προτείνει ένα ποσό της τάξης των 10-15 δισ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας και να επαρκέσουν τα τρόφιμα εν μέσω κρίσης. «Θα συστήσουμε την «Πρωτοβουλία της Λ'Ακουϊλα για την Ασφάλεια των Τροφίμων»», δήλωσε.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να διαθέσουν περισσότερα από 3-4 δισ. δολάρια ενώ χώρες που ανήκουν στη διευρυμένη G20 όπως η Βραζιλία τάσσονται υπέρ μία ευρύτερης συμμετοχής μεγάλων χωρών στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ακριβώς υπέρ αυτής της μονιμότερης διεύρυνσης της ομάδας κρατών που μετέχουν σε αυτές τις συναντήσεις τάσσονται χώρες όπως η Γαλλία (μέλος της G8) και η Βραζιλία, οι ηγέτες των οποίων, Νικολά Σαρκοζί και Λούλα ντα Σίλβα, συμφωνούν στην ανάγκη μίας «δημοκρατικότερης παγκόσμιας τάξης» και μεγαλύτερου ρόλου των αναπτυσσόμενων χωρών.
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου προγραμματίζονται διαδηλώσεις στη Ρώμη και τη ΛΑκουιλα. Σε τουλάχιστον 35 συλλήψεις ακτιβιστών κατά της παγκοσμιοποιησης προχώρησε η ιταλική αστυνομία στη Ρώμη, μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου της G8 στη ΛΑκουιλα.
Από τους συλληφθέντες 11 μεταξύ τους ένας Γάλλος, ένας Πολωνός και ένας Γερμανός κρατήθηκαν από τις Αρχές. Στη Λ΄Ακουιλα κατασχέθηκαν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διαδηλώσεις από πέντε άτομα τα οποία δεν συνελήφθησαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr