Μεικτά πρόσημα στη Wall Street
Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με το δείκτη Dow Jones να έχει «γυρίσει» σε θετικό έδαφος, ωθούμενος από την ανοδο της American Express. Οι αλλοι δύο δείκτες παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες ότι η παγκόσμια ύφεση θα συνεχιστεί. Των απωλειών τους ηγούνται ο κλάδος ενέργειας και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. «Βαρίδι» για τους δείκτες αποτελούν και οι δυσοίωνες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που προειδοποιεί ότι το 2009 είναι επικίνδυνη χρονιά.
Επικίνδυνο κρίνει η Παγκόσμια Τράπεζα το 2009, καθώς 'τα πρόσφατα κέρδη μπορούν να ανατραπούν εύκολα και ο ρυθμός ανάκαμψης το 2010 να μην παραμείνει για πολύ σταθερός,' όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε επιστολή του στον οικοδεσπότη του G8 Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με το Reuters.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι μπορεί οι αναπτυγμένες χώρες να εξετάζουν τις πολιτικές κινήσεις τους βασισμένες στην ενδεχόμενη ανάκαμψη του επόμενου έτους, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν να απέχουν ακόμα από τέτοιου είδους μέτρα.
Ισχυρή πτώση καταγράφει ο ενεργειακός κλάδος με τις Exxon Mobil (1,6%) και Chevron (1,7%) να ηγούνται καθώς η τιμή του αργού υποχωρεί σε χαμηλό πέντε εβδομάδων. Στο -5,5% βρίσκεται η Freeport McMoRan Copper& Gold, ακολουθώντας την πτωτική πορεία της τιμής του χαλκού.
Στο χρηματοπιστωτικό κλάδο απώλειες 0,7% υποχωρεί η Bank of America, ενώ στο -1% βρίσκεται η Citigroup.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιριών που απαρτίζουν τον S&P 500 υποχώρησαν κατά 34% στο δεύτερο τρίμηνο και θα καταγράψουν επιπλέον πτώση 21% στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Η Alcoa «σέρνει το χορό» της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων στις 8 Ιουλίου.
Από την άλλη, στήριγμα στους δείκτες παρέχει η American Express, η οποία καταγράφει κέρδη της τάξεως του 3,1%, σαφώς επηρεασμένη από την αναβάθμιση της σύστασης της σε «hold» από «sell» προηγουμένως, από τον αναλυτή Christopher Brendler της Stifel Nicolaus.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης ISM υπηρεσιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες, από 44 μονάδες τον Μάιο, διαψεύδοντας θετικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίες έκαναν λόγο για άνοδο στις 46 μονάδες.
Ο δείκτης ISM απαρτίζεται από το δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο οποίος αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες τον ίδιο μήνα από 42,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από τον δείκτη νέων παραγγελιών, ο οποίος ανήλθε στις 48,6 μονάδες από 44,4 μονάδες, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν και τον δείκτη εργασίας ο οποίος διαμορφώθηκε στις 43,4 μονάδες από 39 μονάδες.
Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη
Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες στις ευρω-αγορές, οδηγώντας τον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να καταγράψει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πτώση. Οι ανησυχίες για καθυστέρηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας «έριξαν» τις τιμές των εμπορευμάτων, πιέζοντας τις εταιρείες του κλάδου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,4% στις 201,16 μονάδες στο Λονδίνο. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε πτώση 0,9%.
Απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση για τα εμπορεύματα. Η BHP Billiton υποχώρησε 4,2%. Η Rio Tinto Group, η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, σημείωσε απώλειες 6,8%, ενώ στο -2,9% βρέθηκε και η ThyssenKrupp.
Η Nissan υποχώρησε 2,5% εν μέσω ανησυχιών ότι η ενίσχυση του γιεν θα οδηγήσει σε μείωση της αξίας των κερδών των εξαγωγών. Η Honda Motor κατέγραψε απώλειες 1,5%. Στο -3,1% κινήθηκε η Porsche μετά από τη σύσταση πώλησης από τη UBS.
Το γεν ενισχύεται στα 133,12 γιεν/ευρώ από 134,26 γιεν/ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Επίσης, αναρριχήθηκε στα 95,32 γιεν/δολάριο από 96,04. Το δολάρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr