Οι αγορές χθες «σοκαρίστηκαν» όπως διαβάσαμε και είδαμε από τα εξαιρετικά απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones έχασε 2,63%, ο S&P 500 2,91% και ο Nasdaq 2,67%, κάτι που επηρέασε τις αγορές από το απόγευμα και μετά, και σήμερα συνεχίζει να προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές. Το ξεπούλημα ήταν... μούφα όπως λέει και ο λαός, και θα καταλάβετε ακριβώς το γιατί.
Η εικόνα (της πτώσης) είναι αυτή αλλά η ουσία πίσω από την εικόνα είναι αυτό που έχει σημασία Το «υποτιθέμενο» sell-off στην Wall έγινε στο ξεκίνημα με ελάχιστες κινήσεις ξεφορτώματος και μετά απλά παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα, καθώς όπως λένε οι αναλυτές σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, κανείς δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αγορά λόγω του τριημέρου της 4ης Ιουλίου.
Μόνο και μόνο εάν δούμε ότι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι μετοχές που άλλαξαν χέρια έφτασαν περίπου τα 700 εκατομμύρια όταν ο μέσος όρος ημερησίως είναι το 1,5 δισ. μετοχές, καταλαβαίνουμε πως το trading στην Wall θύμιζε δεκαπενταύγουστο στην Ελλάδα. Επίσης, όπως έγινε γνωστό υπήρχαν σημαντκά τεχνικά προβλήματα χθες στο NYSE που επηρέασαν τις εντολές μετοχών από το trading floor και γι αυτό το κλείσμο της αγοράς παρατάθηκε κατά ένα τέταρτο. Το sell-off με λίγα λόγια χθες έγινε με ισχνό όγκο, με τεχνικό χαμό στο trading floor και με γενικότερη απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το σχόλιο ενός trader τα λέει όλα: «Ο τεχνικός χαμός στην Wall καθυστέρησε πολλόυς από το να πάνε στις παραλίες»! Αυτή η διάθεση κυριαρχούσε χθες στην Wall! Να κλείσουμε για να πάμε για μπάνιο!
Και κάτι άλλο. Ολοι θεώρησαν πως τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ήταν αυτά που οδήγησαν στο ξεπούλημα. Και όντως ο μικρότερος τζίρος που εχει σημειωθει στην Wall από τις 2 Ιανουαρίου, οφείλεται σε αυτό. Ομως στην πραγματικότητα η είκονα είναι εντελώς διαφορετική. Ναι όντως χάθηκαν 467 χιλιάδες θέσεις εργασίς τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Ομως αυτό το νούμερο επηρεάσθηκε έντονα από τα εξής σημαντικά: To λουκέτο της General Motors και της Chrysler όπου χάθηκαν περίπου 30.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, σημειώθηκαν πάρα πολλές απολύσεις στον κυβενρητικό τομέα οι οποίες ήταν αναμενόμενες καθώς έληγαν οι συμβάσεις εργασίας πολλών που είχαν προσληφθει προσωρινά για να δουλέψουν στο κομμάτι της προετοιμασίας της απογραφής πληθυσμού που θα γίνει το 2010.
Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στην κυβέρνηση σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2007, με τις απολύσεις να είναι πενταπλάσιες (!) τουλάχιστον, από αυτές που είχαν γίνει το Μάϊο..
Αρα τα νούμερα συμπεριέλαβαν κάτι που ήδη ξέραμε, τα λουκέτα στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και τους... εποχικούς της αμερικάνικης κυβέρνησης. Επίσης, εάν κοιτάξουμε την εικόνα από τις αρχές της χρονίας θα δούμε πως από το μήνα ρεκόρ των απολύσεων, τον Ιανουάριο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Και στο α τρίμηνο ο μέσος όρος ήταν 691.000 απολύσεις μηναίως, ενώ στο β τρίμηνο, ο μέσος όρος μειώθηκε στις 436.000.
Δεν λέμε ότι τα πράγματα γενικότερα δεν είναι μαύρα, απλά δεν είναι τόσο μαύρα όσο δείχνουν!
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr