Από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, ο Ντομινίκ Μπισερό είπε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε απαγορευτεί από το να προσεδαφιστεί σε αεροδρόμιο της Γαλλίας, ήδη από το 2007, οπότε και εντοπίστηκαν τεχνικά προβλήματα. Ακόμη, οι γαλλικές αρχές έθεσαν το ερώτημα αν είναι επιτρεπτό που οι επιβάτες, μεγάλος αριθμός των οποίων ήταν Γάλλοι, άλλαξαν αεροσκάφη στη Σαναά για να επιβιβαστούν τελικά στο μοιραίο αεροσκάφος.
Από την πλευρά της, η υεμενική αεροπορική εταιρεία αποδίδει τη συντριβή του αεροσκάφους στις κακές καιρικές συνθήκες, ενώ ο υπουργός Μεταφορών της Υεμένης έσπευσε να δηλώσει ότι το Airbus είχε περάσει πρόσφατα τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους με επιτυχία.
Στις Κομόρες θα μεταβούν και Γάλλοι ειδικοί, προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος.
"Μαύρη λίστα"
Και η ΕΕ είχε απαγορεύσει σε υεμενικές εταιρείες να συντηρούν αεροσκάφη των χωρών-μελών της καθώς η άδεια που χορήγησε στις εταιρείες το 2006 εξέπνευσε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντόνιο Ταγιάνι, πρότεινε τη δημιουργία μίας «μαύρης λίστας» με παγκόσμια ισχύ που θα συμπληρώσει τη λίστα που διατηρούν τα όργανα της ΕΕ.
«Η ιδέα μου είναι να προτείνω μία παγκόσμια μαύρη λίστα παρόμοια με τη μαύρη λίστα που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Αντόνιο Τατζάνι.
Ο επίτροπος διευκρίνισε ότι θα υποβάλει επίσημα αυτή την πρόταση σε λίγες ημέρες όταν θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους προέδρους του συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (IOCA).
Αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το BBC, έθεσαν το ζήτημα πλημμελών αναφορών εκ μέρους της αεροπορικής εταιρείας Yemenia για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.
Εν τω μεταξύ συνεχίζοντα οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων από την μοιραία πτήση, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ο μόνος επιζών που εντοπίστηκε και είναι ένα 14χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται με κατάγματα στο Μορονί, στην πρωτεύουσα της χώρας. Πρόκειται για την Μπακαρι Μπάια ένα κορίτσι γαλλικής και κομοριανής καταγωγής, το οποίο βρέθηκε στη θάλασσα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 153 άτομα, εκ των οποίων 11 ήταν μέλη του πληρώματος, ενώ πολογίζεται ότι συνετρίβη σε απόσταση 5 με 10 χλμ από την ακτή.
Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν υπήκοοι των νησιών Κομόρες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους από το Παρίσι, ενώ επέβαιναν και τρία βρέφη.
Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης το ένα μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους. Η επιχείρηση για την ανάσυρσή του ξεκινούν την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γάλλου υπουργού Συνεργασίας, Αλέν Ζουαντέ.
«Το σήμα του μαύρου κουτιού εντοπίστηκε την Τρίτη στις 16:30 τοπική ώρα από αναγνωριστικά αεροσκάφη, περίπου 40 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεγάλης Κομόρες», εξήγησε ο κ. Ζουαντέ που βρίσκεται επί τόπου.
Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού με προορισμό τη Σαναά, με ενδιάμεση στάση στη Μασσαλία. Από την Υεμένη συνέχισε το ταξίδι του για το Μορονί, όπου αναμενόταν να φτάσει στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr