Η δεύτερη δόση της βοήθειας εκτιμάται ότι θα είναι το «ανάχωμα» σε μία ενδεχόμενη, καταστροφική για τη χώρα, υποτίμηση του λατ και της αποσύνδεσης του νομίσματος από το ευρώ.
Η Λετονία αδυνατεί να δανειστεί τα κεφάλαια που θέλει από τις διεθνείς αγορές μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων. Στις 3 Ιουνίου, ο πλειστηριασμός ομολόγων αξίας 100 εκατ. ευρώ σημείωσε παταγώδη αποτυχία, προκαλώντας πανικό στην κυβέρνηση της χώρας.
Η υποτίμηση του λατ θα οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, απότομη αύξηση των επισφαλών δανείων και ενδεχομένως στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Από την κατάρρευση θα επηρεαστούν αναπόφευκτα και οι υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής, όπως, όμως, και οι σουηδικές τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση στη λετονική αγορά.
Η κεντρική τράπεζα της Λετονίας ξόδεψε την περασμένη εβδομάδα 335 εκατ. δολάρια (το 8% των συνολικών συναλλαγματικών της αποθεμάτων στα τέλη Μαΐου) για να στηρίξει το λατ. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα τόνωνε τις εξαγωγές και θα συγκρατούσε τη «βουτιά» της οικονομίας.
Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι ίσως η υποτίμηση να είναι αναπόφευκτη μετά τη χορήγηση της βοήθειας του ΔΝΤ.
Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της βοήθειας είναι η δραματική περικοπή των δημοσίων δαπανών, η μείωση των μισθών έως 20% και άλλα σκληρά μέτρα που κρίνονται απαραίτητα ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της χώρας και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν στη μείωση των κρατικών δαπανών του 2009 κατά 500 εκατ. λατ (1 δισ. δολάρια) ή το 10% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού, προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στο 9,2% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται, ότι το ΔΝΤ «πάγωσε» δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, αναμένοντας συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των δαπανών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr