Mε δηλώσεις τους, τόσο ο νομπελίστας Paul Krugman, όσο ο Klaus Abberger της Ifo , ο John Lipsky του ΔΝΤ, ο Axel Weber της ΕΚΤ και ο Joaquin Almunia, στέλνουν πλέον σήματα για τις πρώτες μυρωδιές του ριμπάουντ της οικονομίας. Όπως δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, σε συνέδριο στο Αμπου Ντάμπι όπου βρέθηκε, η παγκόσμια οικονομία έχει αποφύγει πια την «τέλεια καταστροφή» και οι βιομηχανικές χώρες θα μπουν στον δρόμο της ανάπτυξης φέτος. Όπως τόνισε, δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τον ίδιο εάν δει το παγκόσμιο εμπόριο και την βιομηχανική παραγωγή να σταθεροποιούνται και να αρχίσουν μάλιστα να αναπτύσσονται σε δύο μήνες από σήμερα.
Επίσης, ο Krugman ανέφερε πως δεν αποκλείει την πιθανότητα να δούμε μηδενική μέχρι και θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και ακόμα και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, αν και έχουμε αποφύγει για τα καλά πλέον την καταστροφή , ο δρόμος προς την πραγματική ανάκαμψη παραμένει μακρύς και θα έλθει μόνον μέσω περισσότερων επενδύσεων, μεγάλων τεχνολογικών καινοτομιών και σημαντικών κινήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο οικονομολόγος του Ifo κ. Κlaus Abberger δήλωσε πως αν και δεν έχουμε ζήσει και αισθανθεί ακόμη κάποια σημαντική αλλαγή στην οικονομία, η «ελεύθερη πτώση» που είδαμε να εκτιλύσσεται ολόκληρο τον περασμένο χειμώνα έχει πια σταματήσει. Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης στην οικονομία, όπως τόνισε.
Και ο κ. John Lipsky, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε πως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αντικατοπτρίζει τοις προσδοκίες ότι η παγκόσμια ύφεση έχει περιορισθεί και πως η ζήτηση είναι έτοιμη να ανακάμψει. Η αύξηση αυτή δείχνει μία γενικότερη βελτίωση στην ψυχολογία λόγω των ενδείξεων πως η χειρότερη περίοδος της πτωτικής φάσης της παγκόσμιας οικονομίας, είναι παρελθόν.
Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η οικονομική επιβράδυνση στη Γερμανία και την ευρωζώνη περιορίζεται, δήλωσε ο Axel Weber, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οπως τόνισε, τελευταία, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η επιβράδυνση στην ευρωζώνη και τη Γερμανία περιορίζεται". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ενδείξεις είναι σποραδικές και δεν πρέπει να υπερτιμηθούν, παρόλο που ο αντίκτυπος των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης θα είναι πιο έντονος τον υπόλοιπο χρόνο. "Υπάρχουν σίγουρα προσδοκίες ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα σταθεροποιηθεί σταδιακά αργότερα το 2009", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Weber.
Ακόμη, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία κατάφερε να αποφύγει την «ολοκληρωτική καταστροφή», προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν αποκλείεται οι βιομηχανοποιημένες χώρες να καταγράψουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος. «Δεν θα εκπλαγώ, αν δω το παγκόσμιο εμπόριο και τη βιομηχανική παραγωγή να σταθεροποιούνται, και να αρχίζει να αυξάνεται σε δύο μήνες από τώρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κρούγκμαν, μιλώντας σε σεμινάριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Δεν θα εκπλαγώ, αν δω αμετάβλητη προς θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ -ίσως ακόμα και στην Ευρώπη- στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς», συνέχισε.
Τέλος, η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέα μέτρα ενίσχυσης όμως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για επανακεφαλαιοποίηση από ό,τι οι αμερικανικές, δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα κ. Joaquin Almunia σε business forum στη Mαδρίτη όπoυ βρέθηκε. Όπως τόνισε, στην Ευρώπη χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στα υπάρχοντα πακέτα κινήτρων και όχι καινούργια πακέτα και πρόσθεσε ότι απαιτείται πολιτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ώστε η ανεργία να μην καταστεί διαρθρωτικό πρόβλημα.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr